23 Nisan 2020 Ulusal Egemenliğimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!
Şükran Akçap Yurtkuran
2020 çok özel bir yıl.
Tüm dünyayı saran Covid-19 salgınından dolayı mı?
Hayır bilemediniz.
23 Nisan 2020, evet bu yıl meclisimizin açılışının 100. Yılı.
Minik yürekler bizlere çağrıda bulunuyor:
"Ne olur, kutlamalar evden de olsa yapılsın. Hatta sınıflardaki 23 Nisan süslemeleri de bu kez evlerimizin pencerelerine taşınsın."
Çocuklarımız bunları düşlerken, zaten gerekenlerin yapılması konusunda çoktan kararlar verilmişti.
TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop, "23 Nisan akşamı bütün vatandaşlarımızı evlerinde, balkonlarında, saat 21.00 itibarıyla İstiklal Marşı'nı söylemeye davet ediyorum." dedi.
Yine Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 100'üncü yılının evlerden kutlanacağını söyledi. Evlerden katılımın sağlanarak aynı coşkunun hissedilebileceği programlar hazırladıklarını duyuran Bakan Selçuk, "Bu 23 Nisan'da çocuklarımız, bayramımızın 100'üncü yılını kutlayacaklar. Aylar öncesinden hazırlanmıştık. Ama evlerdeyiz. Şimdi evden katılabileceğimiz, aynı heyecanı hissedebileceğimiz, neşemizden, sevgimizden, coşkumuzdan kaybetmeyeceğimiz bir program hazırlıyoruz" diye açıklama yaptı.
Bu güzel gelişmeler doğrultusunda, neşemiz ve heyecanımız devam ederken; çocuklarımızın da 23 Nisan 2020 akşamı İstiklal Marşı'nı balkonlardan ebeveynleri ile birlikte bütün dünyaya duyurmak için sabırsızlıkla beklediklerini hissediyoruz.
Bu günlerde, büyük bir özveri içinde olan çocuklar, öncelikle kendi sağlıkları için ve sonra da ebeveynlerinin sağlığını korumak adına evde kalmayı ne güzel başarıyorlar. Onlar ile gurur duyuyoruz.
Bu arada, çocuklarımıza öncelikle küçük bir hatırlatma yapalım ve bir asır geriye gidelim.
Bakalım 100 yıl önce neler olmuş.
20 Nisan 1920 tarihinde, Gazi Mustafa Kemal, Heyet-i Temsiliye'yi temsilen, meclisi Ankara'da toplanmaya çağırdı ve 21 Nisan 1920'de yayınladığı bir bildiri ile meclisin 23 Nisan 1920'de toplanacağını duyurdu.
23 Nisan Cuma günü Hacı Bayram Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından da dualar ile meclis açıldı. Meclisin kurulduğu tarihten 4 yıl sonra yani 23 Nisan 1924'te, 23 Nisan bayram olarak kutlanmaya başlandı.
Bu tarihten 5 yıl sonra da Gazi Mustafa Kemal, 23 Nisan 1929 tarihinde bu bayramı çocuklara armağan etti.
Dünyada çocuklarla ilgili günlerin ve haftaların kutlandığını, bunlardan en yaygınının 1954 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edildiğini ve bunun Türkiye'de çocuklarla ilgilibir bayram fikrinin somutlaşmasından 27 sene sonraki bir tarih olduğunu düşündüğümüzde, o engin öngörü karşısında gururumuz ve neşemiz arş'a tırmanmıştır. Bugün, Gazi Mustafa Kemal'in her özelliğinin önüne 'büyük' sıfatının yakıştırılmasını daha iyi anlayabiliyoruz.
Yine bununla da yetinmedik ve bayramımızı 1979'da ilk olarak altı ülkenin katılımıyla uluslararası boyuta taşıdık.
Elbette böylesi anlamlı bir yıl dönümünde dünyada yaşanan ve ülkemizi de etkisi altına alan, sağlığımızı tehdit eden virüs hepimize bazı sorumlulukları da yüklemektedir. Her ne kadar kimi zaman psikolojimiz bozulsa ve yine zor şartlar altında olsak da, 23 Nisan 2020 kutlamalarının, 100. yılının manasına uygun olarak daha da verimli seyredeceğine kanaatim tamdır.
Koronavirüs tedbirleri nedeniyle, 23 Nisan'ı coşkuyla, dolu dolu sokaklarda değil; yüreklerimizde, gönüllerimizde, akıllarımızda ve evlerimizde kutlamak üzere, ULUSAL EGEMENLİĞİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN!