
Titanik gemisi nasıl battı?
Ümit Kayaçelebi
Denizcilikle ilgili ülkemizde belki de en çok bilinen konu batan gemi Titanic’tir. Ama çoğu kişi de Titanik Gemisi nasıl battı sorusuna cevap verebilecek düzeyde değiller.
Ben de bu yazımda sizlere bu batmaz denilen geminin neden ve nasıl battığı ile ilgili bilgiler vereceğim. Vereceğim bu bilgiler de bir film senaryosundan çok mühendislik gerçekleri ile açıklamaya çalışacağım.
Titanik ne zaman battı sorusunu cevaplayarak başlayalım. 15 Nisan 1912 yılında Kuzey Atlantik denizinde batmıştır. Geminin ilk batma nedeni buzdağına çarpması olarak belirlenmiştir. Fakat ilerleyen bölümlerde de görebileceğiniz üzere, gemi bahsedildiği gibi kusursuz şekilde yapılmamıştı. Yapısal bazı eksikliklerden kaynaklanan durumlar neticesinde, gemi içerisine giren su, tüm dengeyi alt üst etti ve geminin batmasına neden oldu. Şimdi isterseniz geminin batmasına ve o kadar insanın ölmesine neden olan olaylar zincirini inceleyelim.
Buzdağı İle Çarpışma
Titanic gemi kazası 15 Nisan 1912 yılında, Kuzey Atlantik bölgesinde daha ilk seferindeyken meydana geldi. Gözcüler tarafından zamanında fark edilemeyen buzdağına bodoslamadan (baş taraftan) çarpmamak üzere iskele manevrası yapılarak geminin bir miktar iskeleye yönlenmesi, buzdağına çarpmaktan kurtaramamıştır.
Gemi sancak tarafından buzdağına çarparak yara almıştır. Eski zamanlarda bu yaranın 100 metre boyunca uzandığını ve yarık meydana geldiğini belirtenler olmuştur. Fakat günümüz teknolojisinde ileri düzeyli araştırmalar sonucunda durumun aslında daha farklı olduğu tespit edilmiştir.
Yapılan detaylı enkaz incelemelerinde 100 metre uzunluğunda bir çizik tespit edilmiş ama bu çiziğin bir yırtık olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu çizik üzerinde toplam olarak 1,5 metrekarelik bir açıklıktan gemi içerisine su dolması, geminin sonunu getiren başlangıç etkeni olarak kayıtlara geçmiştir.
Su Geçirmez Alanlar
Gemilerde farklı bölümler birbirinden bağımsız şekilde bulunmalıdırlar. Aksi taktirde birisine birikecek olan su, diğerine de geçebilir. İşte Titanic gemisinde de bundan kaynaklanan bir sorun meydana geldi. Buzdağının deldiği bölümden içeriye sular dolmaya başlayınca, bölmeleri birbirinden ayıran kapıların kapatılması esnasında geç kalınınca, deniz suyu her tarafa dolmaya başları. Bu da geminin dengesini bozarak batmasına neden oldu.
Geminin dengesini bozan bir diğer konunun da, geminin bordasının tek katman metalden imal edilmesi olduğu söylenmektedir. Günümüz gemilerinde çift cidar dediğimiz yapı sayesinde, geminin dış sacında oluşabilecek su girişleri, gemi içerisine hemen alınmazken, koferdam denilen boşluklarda biriktirilir. O zamanlarda buna benzer bir sorun öngörülemediğinden dolayı, buzdağının deldiği metalden içeriye hızla deniz suyu girişi olup gemi su alarak batmıştır.
Bulunduğu dönemde batacağı yönünde ihtimal dahi verilmeyen Titanik gemisi, arkasında pek çok konuyu da gündeme getirdi. Bu gemi felaketi neticesinde SOLAS adını verdiğimiz Safety of Lifes at Sea (Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi) sözleşme metinleri oluşturularak bundan sonra da benzer kazaların oluşmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Titanik Gemisi Hakkında Bilinmeyenler
Yukarıda size gemi ile ilgili yaşanan olayları anlatmaya çalıştım. Şimdi de şimdiye kadar duymadığınız veya duyulması enteresan olan bazı bilgileri aktarmak istiyorum. Eminim benim kadar sizler de şaşıracaksınız.
Gemi kazasının olduğu kuzey Atlantikte deniz suyu sıcaklığı 0 derecenin altında bulunuyordu. Bu şartlarda denize düşen bir insanın 15 dakika bile yaşaması mucize olur. Çünkü soğuk suya düşen bir kişi Hipotermi adını verdiğimiz duruma yakalanır. Oysa gemi aşçılarından bir tanesi o kadar fazla miktarda alkol almıştı ki, o suda tam 2 saat kadar hayatta kalmayı başarmıştı.
Çoğu kişi, titanik gemisinin batma nedeni olarak buzdağının görülmediğinden dolayı çarpıştığına inanıyor. Oysa buzdağı görülmüştü. Ama zamanında değil. Sadece 30 saniye kadar önce fark edilseydi, gemi yaptığı manevralar ile buzdağına çarpmaktan kendini kurtarmış olacaktı.
Titanik gemisi fotoğraflarına bakarsanız hep 4 tane bacası olduğunu görürsünüz. Oysa geminin gerçekte 3 tane bacası vardı. 4. baca sadece diğer bacalara simetrik olsun, daha düzenli bir görüntü olsun diye eklenmiş bir dekordu.
Yolcularının %70’ini kaybeden bir gemiden sağ çıkmak herhalde hayatta sizlere verilen ikinci bir şans olarak değerlendirilebilir. Oysa yolcular arasında hayatta kalan tek Japon yolcu, diğer yolcularla beraber ölemediği için kendi ülkesinde korkak ilan edilmişti.
Günümüz gemilerinin sefer bölgeleri ve buzdağlarının yapısı itibarı ile buzdağlarına çarpma ihtimali çok daha fazla. Buna rağmen buzdağına çarparak batan tek okyanus gemisi, kayıtlara Titanik Gemisi olarak geçmiştir.
Titanik Gemisi Müziği olarak bilinen ve Celine Dion tarafından seslendirilen “My Heart Will Go On” şarkısı, filmin baş rol oyuncularından Kate Winslet’in (Rose Karakterini canlandırmıştı) nefret ettiği bir şarkıymış.
Titanik filminin çekimlerine harcanan para, geminin maliyetinden bile daha yüksektir.
Gemi içerisindeki orkestranın üzerindeki kıyafetlerin de sahibi olan gemi şirketi, orkestra elemanları kıyafetleri şirkete teslim etmedikleri için ailelerinden kıyafetlerin parasını almıştı. (Adamların öldüğü için kıyafetleri getiremedikleri akıllarına gelmedi sanırım)
Titanik yolcularından bir tanesi daha önce de 1871 yılında batan bir gemiden kurtulmuş. O zaman tekrar gemiye binmeyeceği yönünde yemin eden adam, bu korkusunu yenmek için batmaz diye garanti verilen titanik gemisine bir bilet almış ve hayatını kaybetmiş. Kaderden kaçılmaz diye boşa dememişler.
Titanik gemisi kazasından 14 yıl önce, Morgan Robertson adındaki bir yazar batırılamayacak diye tasvir ettiği bir geminin, buzdağına çarpması sonucu batmasını konu alan bir roman yazmıştı. Bu kazadan 14 yıl önce yazılan kitaptaki geminin adı ise “Titan”dı.
Geminin enkazı onlarca yıldır suyun içerisinde duruyor. Yeni keşfedilen ve pas yediği tespit edilen bir bakteri tarafından hızla tüketildiği belirlendi. Buna göre yaklaşık 20 yıl sonra, Titanik Gemisi Enkazı diye bir kalıntı kalmayacak.
Kaynak: https://www.denizcilikbilgileri.net/titanik-gemisi-na