Kullanışlı aptallık…
Yalçın Ünver
Türkiye medya kültürüne son dönemde onu iyi tarif eden bir kavram kazandırıldı.
"Kullanışlı aptallık"
Ve bu kavram ülkemizde her alanda kurumsallaştı maalesef.
Atamalardan, liyakatten, adaletten, hukuktan.
Bu sözün Lenin e ait olduğu söylenir, ancak çok güzel bir ifadedir. Günümüze damga vuran bu söz hakkında birkaç laf edeyim istedim.
Ülkemiz birçok olağanüstü yıllar yaşadı. Darbeler, muhtıralar, olağanüstü bölge valiliği… Ancak böylesi olağanüstü aptallık devri yaşamamıştı.
Kullanışlı aptallık,
Sermayesi öyle pek yoktur.
Ha vardır dersek şunu söylemek mümkün; bildiğinin tam tersini güce yaranmak için kullanmak, hem de güler yüzünü maske olarak sunmak ve merkeze tabii olarak, onun etrafında fırıldak gibi dönmek.
Bu tür kullanışlı aptallar bir nevi mankurtlaşmayı kendi menfaatleri uğruna rahatça sergilerler.
Bunlar için tarihin geçmişi hiç önemli değildir. Onlar iktidarların hep bu günlerinin en büyük yardakçıları olup, "asistan aydın" kimliğiyle medyada boy göstermeye de bayılırlar.
Bunları hafife almamak gerekir, her zaman kazandıran bir formül olarak, şahsiyetinden arınmaları ve sorumluluktan azad edilmeleri karşısında, kullanışlılığını sürdürmek için aptallık tevazuu göstermeleri yeterlidir.
Bu arada iktidarlar, kullanışlı aptallar karşısında da savunmasızdırlar. İktidara yarandıkça ve evvelce sahip oldukları liyakati kaybetseler bile devamlı kazanırlar.
Zira kullanışlı aptallar onu kullanan iktidarlardan daha kalıcı bir mahlûktur.
Hem de kullanışlıklarını verdikleri sürece, iktidarların onları reddetme lüksleri de yoktur.
Ülkemiz insanı İstanbul seçimlerinde galeyancı zümrelerin karşısında yine de masumluklarından ödün vermeyerek, tarihi bir davranış sergilemektedirler ancak yine de;
Bu gün ülkemizde hakikaten akıl ve ferasetten nasibini alamayanların devrimi yaşanmaktadır.
Bunu inkâr edemeyiz!
Buna ister hamle, ister darbe deyin, ister devrim deyin.
Burada iradenin çatışması vardır, ancak hukuk yoktur!