Tercihler Bilinçli Olsun
Yaşar Adıyaman
Dünya küresel bir köy mantığı ile herşeyi içinde barındıran bir yapı olarak önümüzde duruyor. Öyle ki bilgi herkesin ulaşabileceği bir kadrajın içine sığdırılmış durumda istediğimiz anda ulaşabiliriz. Bize sunulan yapay zeka kavramları, içimizde kavrayamadığımız bilgiyi çok rahatlıkla biliyormuş edası ile konuşabiliyoruz. Özellikle gençler arasında teknolojik nedenlerden dolayı sosyal medya fenomen özentileri kolay yoldan ve eğlence mantığı ile maddi menfaat elde etmek uğruna çoğu kişi değerleri hiçe sayarak adeta bir trajik sona doğru davetiye çıkarıyor.
Hz.Ali, ‘’hayat; inanmak ve mücadele etmektir’’ demiş. Bizler okumanın erdemine inanan insanlarız. İnanmak için bizzat okumak ve araştırmak gerekir. Okudukça bilgi sahibi oluruz. Bilgi ne zaman bilince dönüşürse insan bilincin biriktirdiği birikimleri ile mücadele eder. Bu minvalde okumanın yaşamdan ayrı olmadığına, bir yaşamı kavrama meselesi olduğuna inanan, inançlı bir toplumun bireyleriyiz. Hayatı kavramak için, imanı pekiştirmek için, mücadeleyi geliştirmek için, yani insanın iyisini bulmak, dünyanın iyisini kurmak idealine ulaşabilmek için, okumanın ilk şart, ilk farz olduğu kuvvetle muhtemel bir olgudur. İnsan okudukça ilim barındırmakla birlikte, edebiyat da, psikoloji de, kişisel gelişim de, sanat ve kültürel birikimlere sahip olur. Okumakla birlikte bilgiyi bilince dönüşturecek şekilde kendimizi geliştiririz. Bu şekilde fikir sahibi oluruz. O zaman insanlığa da katkı sunabiliriz.
Bilgi birikimi olan alim ve arif sahibi insanların tavsiyelerini ve tecrübelerini dinlemekte fayda vardır. Bu minvalde her tavsiye bizim için önemlidir. İrdelenmesi gereken konu neyi nerede nasıl yapılması gerektiği konusunda bilinçli tercihlere vakıf olmalıyız. İçerisinde farklı ekollere mensup, kaynakları okumak irdelemek fikirlerimizi pekiştirir ve ufkumuzu geliştirir. Enfal suresinde geçen bir ayeti Kerimede "Ahlakınca, istiyoruz ki inanan da neye inandığını inkar eden de neyi inkar ettiğini bilsin. Tercihler bilinçli olsun."
Hayat her insan için yaşamın bir ünitesidir. Bu ünite insanın değer yargılarınıda içinde barındırır. Değer yargıları bilinçli ise anlam kazanır.
Bilinçsiz biçimsel yaşantılar insanı felakete sürükler. Özelikle çağımızın hastalığı olarak bilinen uyuşturucu ve madde bağımlılığının en önemli nedeni bilinçsiz bireylerin yetişmesi, bilinçsiz ailelerin oluşması bu minvalde sevgisiz ortamlarda yetişen bireylerin sevgiye dair girdiği toplumlarda tanıştığı kişilerden gördüğü ilgi ile sigara alkol ve uyuşturucu ile teması hızlandıran ve olanak sağlayan ortamlardır. Gün geçtikçe bu bilinçsiz ve art niyetli insanların oluşturduğu ortamlar çoğalmaktadır.
Bilinçli ortamların oluşması için bilgiyi bilince dönüştürecek şekilde önce kendimizi yetiştirmeliyiz. Kendisini yetiştirmiş toplumlar ileriye doğru emin adımlarla ilerler.
Yapmamız gereken en önemli işlerin başında bilgiyi bilince dönüştürecek argümanlar ve ARGE çalışmaları hızlı bir şekilde geliştirmektir.