Yazıklar olsun

Dünya virüse karşı aşı bulmaya çalışırken Türkiye'de bazı kurumların ve bankaların kapı öğünlerinde insanların sosyal mesafeyi koruyacak ve temas etmeyecek şekilde işlemlerini yapabilmeleri için hala uygarca bir düzenleme geliştirmemesi düşündürücüdür, ayıptır.

Koronavirüs salgını hızla yayılıyor daha tehlikeli boyut alıyor.

 

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sesi titreyerek, yutkunarak, gözyaşları içinde acı gerçeklere dikkat çekerek açıklamalarda bulundu. Çünkü bizim bilmediğimiz sıkıntıları o biliyor.

 

Sağlık Bakanı Koca, mücadeleyi savaş olarak nitelendirerek "Dünyanın bütün ulusları ortak bir düşmana karşı savaşıyor. Bütün ülkeler ayrı bir cephe. Karşımızda sürekli hareket halinde olan, zayıf noktaları tehdit eden bir düşman var. İnsanlık buna ilk kez tanık oluyor. Dayanışma izolasyonla gerçekleşiyor" dedi.

 

Temas, mesafe, izolasyona dikkat çeken Bakan Koca "Bu üç kelime hayati önem taşıyor. Temas içinde olmayacağız, araya mesafe koyacağız, kendimizi izole edeceğiz. Tıp, temastan kaçın, araya mesafe koy, kendini izole et diyor. Bu temel kural uygulanmazsa diğer tedbirler bizi koruyamaz. Uyguladığınız tedbiri başkasından talep etme hakkınız var. Yakınlarınızı çevrenizi uyarmak gibi bir sorumluluğunuz var. Özgürlüğümüzü kısıtlayan birbirimiz değiliz, özgürlüğümüzü risk kısıtlıyor" diye konuştu.

 

"Herhangi birimizin tavizi hepimizi ilgilendirecek ciddi sonuçlar demektir. Bu günler şüphesiz geçicidir. Bugün ödevimizi ne kadar iyi yaparsak yarın o kadar övüneceğiz. Başarırsak birlikte gurur duyacağız. Bir yönüyle bu bir halk sağlığı savaşıdır. Hedefimiz bu savaştan en az can kaybıyla çıkmak ve virüsü en erken kontrol altına almaktır" ifadeleriyle Bakan Koca herkesi ödevini yapmaya çağırarak "Virüs başka hastalıklarda görmediğimiz bir hızla ilerliyor. Daha önce bunu böyle bilmiyorduk. Ortalama 2,6, 2,7 kişiye bulaştırır diye düşünüyorduk. İzolasyonun ve hareketsizliğin son derece önemli olduğunu özellikle tekrar altını çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı. Ardından virüs vakası görülen şehirlerden, virüs bulaşan sağlık personelinden söz etti.  

 

Bakan Koca özetle gidişatın iyi olmadığını söyledi.

 

Bilim insanları da salgının önlenmesi ve salgının bulaşmaması için temas, sosyal mesafe, izolasyona vurguda bulunarak "Evde kal" çağrılarında bulunuyorlar.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme