Yeni Anayasa Ve Başkanlık Tartışmaları
Yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Doç. Dr. Vecihi Sönmez, Bir ilahiyatçı olarak acizane tavsiyeniz şu olacak, Rabbimizin bize göndermiş olduğu aslında mesajlar bizler için hem dünyevi hem de uhrevi saadeti getirecek mesajlardır. O mesajları baz alarak anayasamızı bu esaslar çerçevesinde, Kuran ve dini motifler çerçevesinde şekillendirdiğiniz zaman aslında birçok katmerleşmiş, kökleşmiş, derinleşmiş sorunlarımızı çok rahat bir şekilde çözebileceğimiz kanaatindeyim. Öyle ise Rabbimizin bize göndermiş olduğu Kuran yasasındaki esasları baz alarak günün ya da zamanın şartları doğrultusunda bu esasları iyi bir şekilde yorumlayıp güzel, hukuksal bir çerçeve çizilmelidir. Bu hem dil açısından böyledir hem diğer sosyal yaşam açısından da böyledir. Bugün bakınız Avrupada yasalar onların dini motiflerinden etkilenen bazı kanun maddeleri var. Eğitim öğretimlerin mesela kendi dinlerini öğretici, kendi dillerini ve kültürlerini yayma noktasında çaba vardır ve bunlar hukuk çerçevesinde yapılmaktadır dedi. Hükümetin yeni anayasa ile ilgili çabalarının takdire şayan olduğunu ifade eden Sönmez, Ayrıca, bu halkın özünde, kimliğinde, örf, adet, gelenek, milli ve dini heyecanlarında var olan anayasal bir sistemin oluşturulması gerekir. Bu noktada inşallah çaba sonuç verir ifadelerini kullandı. KÜRT DİLİ EĞİTİMİ ANAYASAL ZEMİNE TAŞINMALI YYÜ Yaşayan Diller Enstitü Müdürü olduğunu da sözlerine ekleyen Sönmez, Yeni anayasa çalışmaları içerisinde Kürt dili edebiyatı olarak da arzu ettiğimiz birkaç önemli hususa değinmek isterim. Malumunuz şu anda Kürt dili eğitimi bir anayasal hukuk çerçevesinde verilmemektedir. Altı boş bırakılmış. Bunun yanı sıra Kürtçe televizyon yayını ve Kürtçe eğitimlerin de alt yapısını anayasal zeminde ciddi bir kanuni teklifle desteklenmesi gerekir diye konuştu.
Yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Doç. Dr. Vecihi Sönmez, “Bir ilahiyatçı olarak acizane tavsiyeniz şu olacak, Rabbimizin bize göndermiş olduğu aslında mesajlar bizler için hem dünyevi hem de uhrevi saadeti getirecek mesajlardır. O mesajları baz alarak anayasamızı bu esaslar çerçevesinde, Kur’an ve dini motifler çerçevesinde şekillendirdiğiniz zaman aslında birçok katmerleşmiş, kökleşmiş, derinleşmiş sorunlarımızı çok rahat bir şekilde çözebileceğimiz kanaatindeyim. Öyle ise Rabbimizin bize göndermiş olduğu Kur’an yasasındaki esasları baz alarak günün ya da zamanın şartları doğrultusunda bu esasları iyi bir şekilde yorumlayıp güzel, hukuksal bir çerçeve çizilmelidir. Bu hem dil açısından böyledir hem diğer sosyal yaşam açısından da böyledir. Bugün bakınız Avrupa’da yasalar onların dini motiflerinden etkilenen bazı kanun maddeleri var. Eğitim öğretimlerin mesela kendi dinlerini öğretici, kendi dillerini ve kültürlerini yayma noktasında çaba vardır ve bunlar hukuk çerçevesinde yapılmaktadır” dedi.
Hükümetin yeni anayasa ile ilgili çabalarının takdire şayan olduğunu ifade eden Sönmez, “Ayrıca, bu halkın özünde, kimliğinde, örf, adet, gelenek, milli ve dini heyecanlarında var olan anayasal bir sistemin oluşturulması gerekir. Bu noktada inşallah çaba sonuç verir” ifadelerini kullandı.
“KÜRT DİLİ EĞİTİMİ ANAYASAL ZEMİNE TAŞINMALI”
YYÜ Yaşayan Diller Enstitü Müdürü olduğunu da sözlerine ekleyen Sönmez, “Yeni anayasa çalışmaları içerisinde Kürt dili edebiyatı olarak da arzu ettiğimiz birkaç önemli hususa değinmek isterim. Malumunuz şu anda Kürt dili eğitimi bir anayasal hukuk çerçevesinde verilmemektedir. Altı boş bırakılmış. Bunun yanı sıra Kürtçe televizyon yayını ve Kürtçe eğitimlerin de alt yapısını anayasal zeminde ciddi bir kanuni teklifle desteklenmesi gerekir” diye konuştu.