YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Aile ve Sosyal Politikalar Van İl Müdürlüğü öncülüğünde 'Kadına Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı' koordinasyon toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Vali Zorluoğlu, Van'da gerek kadına yönelik şiddetle mücadelede, gerekse küçük yaşta evlilikler ve zorla evlendirmelerle ilgili kurumlarla birlikte çok güzel işlere imza atacaklarını söyledi.
Van'da kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında ilgili kurumların temsilcileriyle 2018-2020 yıllarını kapsayacak olan "Kadına Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı" toplantısında, özellikle erken yaşta ve zorla evlilikle mücadele eylem planı hazırlıkları masaya yatırıldı. Valilik Ali Paşa Toplantı Salonunda Van Valisi Murat Zorluoğlu'nun başkanlığında düzenlenen toplantıda; kentteki mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri görüşülüp, "Kadına Şiddetle Mücadele Van İl Eylem Planı" oluşturuldu.
Toplantıda konuşan Vali Zorluoğlu, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda Türkiye'de son yıllarda çok önemli mesafelerin kat edildiğini belirterek, "Özellikle kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda Türkiye son yıllarda çok önemli mesafeler kat etti. Uluslararası sözleşmeler var, Türkiye'nin de bu anlamda mevzuatında yaptığı çok önemli düzenlemeler var. Kadına yönelik şiddetle mücadelede gerek ulusal gerekse uluslararası kaynaklar kullanılmak suretiyle başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ile İçişleri Bakanlığımız olmak üzere, birçok bakanlıkta bu konuda pilotlar seçilerek uygulandı ve uygulanmaya da devam ediyor" dedi.
"Küçük yaşta ve zorla evlilik ilimiz için daha da somut olan bir meseledir"
Erken yaşta ve zorla evlilik konusunun kentte daha somut bir mesele olduğuna vurgu yapan Zorluoğlu, "Dolaysıyla bu konularda şunu görüyoruz; şu ana kadar mevzuat anlamında gerekenler yapılmış. Uygulama anlamında da ek bir çaba sarf edilmiş ama takdir edersiniz ki bazı sıkıntılarımız halen devam ediyor. Bu yüzden bu eylem planları yıl bazında yapılıyor, mesafeler kat ediliyor. Sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ve onun taşra teşkilatının mesafe alacağı konular değildir. Bütün toplumun elbirliğiyle, birlikte çalışarak mesafe kat edeceği konulardır. Kadına yönelik şiddetle mücadele ve zorla evlendirme konusunda ana sorumlu kamu kuruluşlarını koyduk. Esasında sokaktaki her insana düşen görev vardır. Ancak biz ana sorumlu kuruluşları bugün bir araya getirdik" diye konuştu.
"Çok güzel işlere imza atacağız"
Van'da gerek kadına yönelik şiddetle mücadelede, gerekse küçük yaşta evlilikler ve zorla evlendirmelerle ilgili kurumlarla birlikte çok güzel işlere imza atacaklarını dile getiren Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu işi önemsediğimi ve eylem planları içerisinde yapılabilenleri ve yapılamayanları çok yakından takip edeceğimi ifade etmek istiyorum. Buradaki kamu kurum kuruluşlarına da vali olarak, emir ve talimatım olarak bunu iletiyorum. Gerek Kadına Yönelik Mücadele Van Eylem Planı, gerekse küçük yaşta evlilik ve zorla evlendirme konusunda bu çerçevede kamu kurumlarına taalluk eden hususları, kamu kuruluşları mutlaka öncelikli olarak ele alacaklar ve bunun gereği yapılacak."
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadın Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu ise, toplantının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın talimatlarıyla gerçekleştiğini bildirdi. Tüm gelişmelere rağmen kadına yönelik şiddetin 21 yüzyıla taşınan en önemli sorunlar arasında yer aldığını belirten Ustaoğlu, "Toplantılar ile kurumların kaydettiği çalışmaları ve derlemeleri ortaya koyarak karşılaşılan sorunları istişare edip ilerleyen süreçte yapılması planlanan faaliyetleri değerlendirmek için amaçlıyoruz. Kadına yönelik şiddetin, kadının maddi ve manevi bütünlüğüne ağır zarar veren ciddi bir halk sağlığı sorunu ve kadının toplumsal yaşama aktif ve üretken katılımının önüne geçerek sosyal ve ekonomik kalkınmada önemli engeller oluşturmaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin devlet, sivil toplum, yerel yönetimler, medya gibi birçok tarafın bütüncül yaklaşımlarıyla çalışmaları kesintisiz bir şekilde sürdürmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Toplantıya Vali Murat Zorluoğlu'nun yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) Kadın Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, ASPB Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Selahattin Güven, Vali Yardımcısı İshak Çınar, ASPB Kadın Politikaları Daire Başkanı Mustafa Çadır, ASPB Kadın Politikaları Daire Başkanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı Aslıhan Doğan Köroğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, belediye başkanları, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı.i