YENİ HÜKÜMETTEN BEKLENTİLERİMİZ VAR

Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Ticaret Borsası eski Başkanı işadamı Feridun Irak 1 Kasım seçimi sonrası yeni kurulacak hükümetten beklentilerinin olduğunu söyledi.

Hacı Yılmaz

Vanlı iş adamları olarak 1 Kasım seçimlerinden sonra kurulacak hükümetten ekonomik alanda beklentilerinin olduğunu dile getiren Feridun Irak çözüm sürecinin de devam ettirilerek sonuçlandırılmasını beklediklerini kaydetti.

Sınır ticareti, yatırımlar ve işsizlik gibi Van'ın önemli sorunlarının olduğuna işaret eden  Irak, sorunların çözülmesi halinde,  Van'ın her alanda önemli bir noktaya geleceğini söyledi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Irak, "Çözüm Süreci devam ettirilerek hızla sonuçlandırılmalı. Bu güne kadar batı'daki iş adamlarının bölgede yatırım yapmasını hedefleyen, ancak hiç bir zaman amacına ulaşmayan teşvik düzenlemeleri yerine, bölgeden beyin ve sermaye göçünü önleyen aynı zamanda girişimciyi sahaya indirecek teşvikler yapılsın. Çok kısa sürede sonuç veren ve devletin hiç bir yatırım yapmasına gerek olmayan sınır ticaretinde 1987-1995 yılları arasında olduğu gibi ithali ve ihracı serbest olan tüm ürünlerin ticaretine izin verilsin. Sınır ticaretiyle, çalışanlardan, seyyar satıcılara kadar eskiden olduğu gibi binlerce aile ye hemen geçim kaynağı olacaktır. İnsanoğlunun beslenmesinin temelini oluşturan, dolayısı ile son derece stratejik bir sektör olan hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak ve dünya ile rekabet edebilmek için yatırımların doğru yerde yapılması şarttır. Ülkemizde hayvancılık için doğru yer eksi 20 artı 30 Aralığındaki iklimin yanı sıra çayır ve meraların tamamına yakınına sahip olan bölgemizdir" dedi.

Ulaşım, kamu işleyişi gibi konulara değinen Feridun Irak açıklamasının devamında şunları söyledi:  " Bunlardan dolayı bu sektörle ilgili tüm teşvikler sübvansiyon krediler de dahil olmak üzere yalnız bölgeye verilsin. İran'la bağlantıyı sağlayan demir yolunun Van - Tatvan arasındaki ulaşımı Vangölü üzerinden değil, karadan sağlanarak Erciş üzerinden Kars'a bağlansın. Böylece a) taşıma daha ucuza yapılabilecektir. b) kuzeyimiz deki iller ve Kafkaslarla ticarete zemin oluşacaktır. Bölgedeki kamu görevlileri bir işin nasıl yapılmayacağını söyleyenlerden değil. Yol Gösteren, kolaylaştıran, Vatandaşa efendilik yerine hizmet anlayışında olanlardan görevlendirilsin."

Bakmadan Geçme