YENİ İMAR PLANINA BİN 823 İTİRAZ

Vansesi Özel
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Van'ın askıya çıkarılan yeni imar planına bin 823 itiraz yapıldığını söyledi.
Yeni imar süreci planı ile ilgili, Vansesi'ne özel açıklamalarda bulunan Kahraman, Van çevresinde 15 bin hektar alanı kapsayan yeni imar planının nüfusun doğru dağılımından yeni yolların nereye yapılmasına kadar çok geniş yelpazede devlet için stratejik bir temel kaynak olacağını belirtti. Yapılan itirazlara değinen Genel Müdür Mehmet Ali Kahraman, " Askıya çıkarılan ve 1 ay süreyle askıda kalan 2 bin hektarlık imar planına bin 823 itiraz yapılmıştır. Bu itirazlar 823 adet Van Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne, 500 adet Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze, 500 adet Edremit ilçesi tarafından bakanlığımıza yapılmıştır. İtirazların yüzde 80'i 1995 yılında Van Gölü'nün yükselmesi sonrası hazırlanan kararname ile afete maruz bölge ilan edilen 1655 kodu ve altına kalan afet bölgelerine yönelik, yüzde 20 itiraz ise yol, kat, yeşil alan, kamu alanı gibi düzenlemelere yapılmıştır. İtirazlar plan bütünlüğü içersinde incelenecek, düzeltilmesi teknik olarak mümkün olan itirazların gereği yapılacaktır. Vatandaşlarımızın yeni imar planında mağdur olmaması için ayrı bir özen gösterilmektedir.  " dedi.
"Haritacılara, emlakçılara inanmayın"
Van şehir merkezinin revize (imar planın yapım tekniklerine uyularak yenilenmesi) edilen imar planının yılbaşına kadar veya en geç yılbaşı sonrası açıklanacağını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Van'da haritacıların ve emlakçıların yeni imar planı ile ilgili olarak vatandaşları yanlış yönlendirdiklerini, istismar etmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:"  Haritacılar ve emlakçılar ellerine A4 kağıdı alarak yeni imar planı ile ilgili olarak arsa sahiplerine gerçekleşmesi mümkün olmayacak yalan, yanlış bilgilerle çeşitli vaatlerde bulunuyorlar. Bu duyumları alıyoruz.  Meslek etiğine aykırı bir şeklide vatandaşları aldatmaya yönelik girişimlerde bulunan, çıkar sağlamaya çalışan haritacılar ile emlakçılara vatandaşlarımızın güvenmemesini,  inanmamasını istiyoruz. İmar planı ile ilgili yetkili kurumlar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Van Belediyesi'dir. "
"Van Belediyesi ile uyum içinde çalışıyoruz"
Yeni imar planının sürecinde Van Belediyesi Şehir ve İmar Müdürlüğü ile Van'ın ve geleceği adına uyum içinde çalıştıklarını söyleyen Kahraman, " Belediyenin plan taslağı üzerinde,  kent planına katı sağlayacak plan notlarını inceleyerek değerlendiriyoruz.  Ortak amacımız modern, yaşanılabilir geleceğin Van kentinin alt yapısını oluşturmaktır. Van, Büyük Şehir Belediyesi olmuşken kentin çehresi yeni imar planıyla değişerek, güzelleşerek daha kalkınacaktır"  ifadesinde bulundu.
" Yıkılan binalar yerlerinde yeniden yapılabilir"
Van şehir merkezinin açıklanmayan imar revize planının da kısa süre içinde askıya çıkarılacağını açıklayan Kahraman, " Belediye Şehircilik ve İmar Müdürlüğü Van'da depremler sonrası yıkılan binaların mevcut imar planındaki durumunu genel müdürlüğümüze sundu.  Ortalıkta gezinen spekülasyonlar kimsenin zihnini karıştırmasın. Vatandaşlarımız belediyeye müracaat ederek yıkılan binalar yerlerinde ruhsatlandırarak yeniden yapabilirler. Bunda bir engel yoktur. Vatandaşımız müsterih olsun"  dedi.

İmar Yönetmeliği ve Şehir Planlama İle İlgili Mutlaka Bilinmesi Gerekenler
BELEDİYE SINIRI NEDİR:1580 sayılı belediye kanununun 4. maddesine göre belirlenmiş olan bir rapor ile krokiye dayanan idari bir sınırdır.
MÜCAVİR ALAN SINIRI NEDİR: Belediye sınırlarının dışında, imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti adına verilmiş olan sınırdır.
NAZIM İMAR PLANI NEDİR: Varsa bölgeye ve çevre düzeni planlarına uygun olarak halihazır haritalar üzerine yine kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen ve arazi parçalarının; genel kullanılış biçimlerinin, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını gerektirdiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanması esas olmak üzere düzenlenen detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile beraber bir bütün olan plandır.
UYGULAMA İMAR PLANI NEDİR: Tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluğunu ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır.
İSLAH İMAR PLANI NEDİR:2981/3290 sayılı ve gecekondu mevzuatına aykırı yapılara uygulanacak işlemler hakkında kanun ile tanımlanmış, 1/1000 ölçekte hazırlanan bir plandır.
REVİZYON İMAR PLANI NEDİR: Gerek nazım ve gerekse uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermediği ve uygulanmasının problem olduğu durumlarında; planın tümünün veya büyük bir kısmının plan yapım tekniklerine uyularak yenilenmesi sonucu elde edilen plandır.
MEVZİ İMAR PLANI NEDİR: Uygulama imar planı sınırları dışında olup bu planla bütünleşmeyen bir konumda bulunan alanlar üzerinde hazırlanan ve sosyal ve teknik alt yapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlamış olduğu plandır.
İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR: Onarlı imar planı sınırları içinde arazi kullanışlarının büyüklüğünde, konumunda, yoğunluğunda veya ulaşım sisteminde imar planı anakaralarını bozmayacak biçimde mevzi olarak farklılık gerektiren değişikliklerdir.
18 MADDE UYGULAMASI NEDİR : İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re'sen tescil işlemlerini yaptırmaya denmektedir. Bu uygulama 3194 sayılı İmar Yasası'nın 18. Maddesinde tanımlandığından olduğundan bu adla tanımlanmaktadır.. Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, cami ve karakol gibi umumi hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarda kullanılamaz.
 

Bakmadan Geçme