Yeni okuryazarlık yaklaşımları -ı-

Eskiden okuma yazma bilmek çok değerli bir meziyetti. Okuma yazma bilenler toplumda parmakla gösterilirdi. Bir mektup, bir gazete ele geçtiğinde okuma bilen kişi bulunur ona okutulurdu. Şimdilerde 'Ben okuma yazma biliyorum!' diye bağırsanız herkes size 'Deli mi ne!' diye dönüp bakar. Artık 'okuma-yazma' bilme kavramı değişti. Metinleri okuyabilmek, yazı yazabilmek sıradan bir beceri haline geldi.

Eskiden okuma yazma bilmek çok değerli bir meziyetti. Okuma yazma bilenler toplumda parmakla gösterilirdi. Bir mektup, bir gazete ele geçtiğinde okuma bilen kişi bulunur ona okutulurdu. Şimdilerde "Ben okuma yazma biliyorum!" diye bağırsanız herkes size "Deli mi ne!" diye dönüp bakar. Artık "okuma-yazma" bilme kavramı değişti. Metinleri okuyabilmek, yazı yazabilmek sıradan bir beceri haline geldi.

 

Bilgi çağını yaşadığımız bu dönemde, çocukların çok daha zeki olduklarını, kimi zaman bizim bilgi ve birikimlerimizin önüne geçebildiklerini görüyoruz. Bilgi açlığıyla öğretmenin gözlerine bakan öğrenciler eskide kaldı. Şimdi birçok konudan haberdar olan öğrenciler öğretmenlerinin anlattıklarından sıkılıyorlar. Geleneksel öğretim yöntemleri ve demode anlatım tarzları yeni nesil öğrencilerin ilgisini çekmiyor. Öğrencilerin bilgi aldıkları kaynaklar değişti. Bunun farkında olmayan öğretmen ve ebeveynler yeni nesil çocuklarla fikir çatışması yaşamakta, onların dünyasını anlayamamaktadır. Bu gerçeğin farkında olan eğitim uzmanları ise yeni yaklaşımlar, yeni teknik ve yöntemler geliştirmeye çalışıyorlar.

 

Öğretmen aynı zamanda iyi bir öğrenci olmalıdır. Fakülteden mezun olduktan sonra hayat üniversitesi başlar. Her alanda baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı dünyamızda kendini en fazla güncel tutması gereken kişi öğretmendir. Öğrenmeye ve kendini geliştirmeye daima açık olmalıdır. Gelişmeleri, basın ve yayın organlarını, bilimsel araştırmaları, sanat ve edebiyat alanlarını takip etmeli ve okuma alışkanlığını asla bırakmamalıdır. Bilgisayar ve internet kullanımı konusunda başarılı olan bir öğretmen kolay kolay bilgi açlığı çekmez.

 

Artık her alanda okuryazarlık kavramının oluşturulması gerektiğini rahatlıkla belirtebiliriz. Dilerseniz yeni okuryazarlık alanlarından birkaç örnek verelim.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme