Yeni Polemik Dokunulmazlık restleşmesi!
Başbakandan muhalefete: Anayasaya geçici madde ekleyerek, tüm fezlekelerle alakalı dokunulmazlıkları tek hamlede kaldıralım. Bakalım, sahte meydan okuyanlar nasıl tavır takınacak?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, dokunulmazlıklar konusunda muhalefete “hodri meydan” dedi. “Parti ayrımı gözetmeden, mecliste bekleyen 506 dosyada dokunulmazlığı kaldıralım” çağrısı yapan Davutoğlu, Anayasa’ya geçici bir madde ekleyerek, şu anda meclise intikal eden bütün fezlekelerle alakalı dokunulmazlıkların tek hamlede kaldırılabileceğini söyledi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’na (TESK) yaptığı ziyarette muhalefete meydan okuyan Davutoğlu, “Gelin dokunulmazlıkları hep beraber kaldıralım. Çağrımız hiçbir parti ayrımı gözetmeden, şu anda mecliste dosya olarak bekleyen 506 dokunulmazlık fezlekesi var, hepsini birden kaldıralım. AK Parti’nin çekinecek hiçbir dosyası yoktur” dedi.
MİLLETÇE İRADE KOYMALIYIZ
Davutoğlu, “Şimdi göreceğiz bakalım, sahte meydan okuyanlar nasıl tavır takınacaklar? Ama bu fezlekelerle meclisi de meşgul etmemeleri lazım. Bir celsede, bir oturumda bitirir, geçer, gideriz. Anayasa’ya geçici madde ekleyelim. Onlar ne cevap verirse versin biz onu meclise götüreceğiz. Böyle bir ortamda hâlâ teröristlerin taziyelerine gidenler varsa hesaplarını verecekler. Dünyanın hiçbir yerinde terörist taziyesine giden milletvekili olamaz, bunu savunan siyasi parti olamaz” ifadesini kullandı. Vatandaşlara da çağrıda bulunan Başbakan şöyle devam etti: “Terör, günlük hayatımızın akışını değiştirmek istiyor, biz onlara ‘değiştirmeyeceğiz’ diyeceğiz. Terör ülkede kaos çıkarmak istiyor, biz onlara ‘kaosa izin vermeyeceğiz’ diyeceğiz, hep beraber diyeceğiz. Sadece devletin, hükümetin siyasi iradesi değil toplumun güçlü, sağlam direncine ihtiyacımız var.”
CHP VE MHP’DEN CEVAP VAR
Başbakanın çağrısını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise, “Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın. Anayasa’nın 83. Maddesi bu çerçevede düzenlensin. Düzenleninceye kadar bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın. Bu noktada aynı hattayız” ifadesini kullandı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, HDP’li vekillere çoktan “dokunulması” gerektiğini bildirerek, “Terörist cenazesine gidip ‘biz de sizin yolunuzdan gideceğiz’ diyenlerle ilgili neden bu kadar tereddüt gösteriliyor? Beklemeye gerek yok” dedi.
MHP lideri Devlet Bahçeli de, dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek için 4 şart ileri sürerek, “MHP, bu dört madde çerçevesinde dokunulmazlıkların kaldırılmasına her şartta vardır. MHP hem terörle mücadeleye hem de öncelikli olarak HDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılması iradesine tam destek vermektedir. Başbakan’ın endişelenmesine gerek yoktur. Şayet mecliste oylama için milletvekili eksiği doğarsa MHP bu açığı şüphesiz kapatacaktır” diye konuştu.
“ÖZGÜRLÜKTEN VAZGEÇMEYİZ”
Davutoğlu, AB toplantısı için Brüksel’e hareketinden önceki basın toplantısında da, terörle mücadele için yeni yasal düzenlemelere ilişkin şöyle konuştu: "Türkiye'nin demokratik standartlardan geri adım atacağı gibi bir kanaati yaymaya çalışanlar, açıkçası terörle mücadelemizi istismar etmek isteyenlerdir. Kesinlikle demokratik standartlardan vazgeçmeyiz. İnsan hak ve özgürlüklerinden vazgeçmeyiz ama terör ve terörist bu anlamda eğer yeni boyutlar kazanmışsa onları da tanımlarız."
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Mevzuata göre milletvekilleri hakkındaki fezlekeler, Karma Komisyon’da görüşülüyor. Komisyonda, fezlekeleri ele alacak 5 milletvekilinden oluşacak Hazırlık Komisyonu kuruluyor. Suçlanan vekil, her iki komisyon ve Genel Kurul’da savunma yapabiliyor. Genel Kurul’da yapılacak oylamada, dokunulmazlıkların kaldırılması kararında, karar yeter sayısı (139) yeterli oluyor. Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kalkmasıyla milletvekilliği düşmüyor, devam ediyor; maaşını alıyor, eğer tutuklanmamışsa meclise gelip yasama çalışmalarına katılabiliyor.
TÜRKİYE GAZETESİ