YENİ REKTÖR VANLI OLDU

Gazetemizin 'Yeni Rektör Vanlı Olsun' manşet haberiyle gündeme taşıdığı önerisi gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) rektörlüğü görevine Vanlı Prof. Dr. Hamdullah Şevli'yi atadı. İlk açıklamasını gazetemize yapan Rektör Şevli, 'Üniversitemizin odağına ilimi ve bilim insanını yerleştireceğiz. Etkin, saygın iddialı ve tercih edilen dinamik, değişimci, yenilikçi, rekabetçi kültüre sahip bir üniversite olacağız' dedi.

Burhan Ergin

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1927'de verdiği talimat üzerine ancak 1982 yılında kurulan, 37 yıllık geçmişe sahip olan Van YYÜ rektörlüğüne Vanlı rektör atanarak üniversite tarihinde bir ilk yaşandı.

Van'ın 81 yıllık ilk gazetesi, Vanlıların sesi, gözü kulağı ve bağımsız özgür gazetesi Vansesi'nin 11 Şubat 2019 tarihli sayısında "Yeni Rektör Vanlı Olsun" manşet haberiyle gündeme taşıdığı ve büyük yankı yaratan önerisi gerçekleşti. Haberde yer alan Van'ın siyasi parti temsilcileri, meslek odaları başkanları yeni dönemde Vanlı bir isimin rektör atanması çağrısında bulunmuşlardı. Yaklaşık 45 profesörün rektör olma başvurusunu inceleyen Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) değerlendirme sonrası hazırladığı listeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Van YYÜ rektörlüğü görevine Prof. Dr. Hamdullah Şevli'yi atadı. Van YYÜ rektörlüğü görevine 37 yıl sonra Vanlı ismin atanması Van'da sevinç ve heyecanla karşılandı.

"Vansesi'ni takdir ediyorum"

Van YYÜ'ye Vanlı rektör atanması yönünde yaptığı sorumlu ve cesur haberciliği takdirle karşıladığını ifade eden Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, rektör olduktan sonra ilk açıklamasını gazetemize yaptı.  Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, "Sayın Cumhurbaşkanımız bu önemli göreve bizleri layık görmüştür. 37 yıl sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine Vanlı bir rektör atanmasında Van'ın 81 yıllık ilk gazetesi Vansesi Gazetesinin önemli katkıları olmuştur. Değişim dönüşüm sürecine Vansesi Gazetesi öncülük etmiştir. Görevim boyunca üniversitemize ve Van'a yararlı hizmetler sağlamak için çalışacağım. El ele verip sinerji yaratacağız. Van ve üniversite camiamız için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Van YYÜ'de bir ilk gerçekleşti

Van kent merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta Van Gölü sahiline 20 Temmuz 1982'de Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan, Türkiye'nin önemli üniversiteleri arasında yer alan Van YYÜ Rektörlüğüne, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi, AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hamdullah Şevli atanarak Van YYÜ'de bir ilk gerçekleşti.

9 üniversiteye rektör atandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13'üncü ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2'nci, 3'üncü ve 7'nci maddeleri gereğince gerçekleştirilen atama kararnamesi dünkü resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe girdi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Sedat Murat, Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Eyüp Ertuğrul Karsak, Biruni Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Adnan Yüksel'in, İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Sabahattin Aydın'ın, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Güven Sak'ın ve Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mustafa Paç'ın ataması gerçekleştirildi.

 "Yabancı ülkelerden öğrenci getirmek için çaba sarf edeceğiz"

İlk açıklamasını gazetemize yapan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli,  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin eğitim düzeyini artırmak için çaba sarf edeceklerini belirterek, "Üniversitelerin temel işlevlerinden en önemlilerinden biri bilim üretmektir. Üniversite camiasının bilimsel çalışmanın gücüne inanarak bilimsel çalışmalara daha fazla önem vermesini sağlayarak, disiplinler arası çalışma kültürünü oluşturacak adımlar atarak birlikte bilim üretmek, bilim dünyasına katkı sağlamak ve üniversitenin tanınırlığını arttırmak için çalışacağız. Üniversitemizin odağına bilimi ve bilim insanını yerleştireceğiz. Etkin, saygın iddialı  ve tercih edilen üniversite olacağız. Bu anlayışla dinamik, değişim ve yenilikçi, rekabetçi, yeni değerler oluşturan örgüt kültürüne sahip bir üniversite ortamı oluşturacağız.  Üniversitemizin ve mensubu olan öğrencilerinin, akademisyenlerinin küresel bazda bir rekabet ortamında önde yarışabilmeleri için üniversitenin dijital dönüşümünün oluşturulması gibi konularda çalışmalar yapacağız. YÖK tarafından yükseköğretim tarihinde ilk kez kurgulanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin mevcut durumu, üniversitenin potansiyeli, bölge-üniversite ilişkisi gibi özelliklerini dikkate alarak bu süreçte YÖK ile birlikte gerekli çalışma zeminini oluşturmak için çalışacağız. Van'ın özellikle büyük bir öğrenci potansiyeline sahip çevresindeki ülkelerden yabancı öğrenci çekerek uluslararası başarısı yönünde çaba sarf edeceğiz.  Üniversitemiz Van'ın değişim dönüşümüne ve gelişmesine öncülük misyonunu yerine getirecektir" ifadelerini kullandı.

"Hedefimiz, Van'ın eğitimini üst sıralara çıkarmak"

Van'ın değerlerine sahip çıkarak eğitim seviyesini üst sıralara çıkaracaklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Şevli, "Van son yıllarda aldığı ve verdiği göç oranlarının çok yüksek olduğu hızlı bir demografik dönüşüm yaşayan bir ilimizdir. Van'dan dışarıya beyin ve sermaye göçü vermesiyle birlikte kenti olumlu yönde değiştirebilecek dinamikler giderek azalmaktadır. Sermaye göçü ile Van'da yatırımlar durmakta, yapılmamakta buda şehrin ekonomisini daha da kötüleştirmekte, işsizliği arttırmaktadır. Van'da kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla Türkiye'de kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık üçte bir oranındadır. Van sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında ve eğitim sıralamasında da son sıralarda yer almaktadır. Tüm bunlara rağmen Van tarihiyle-tabiatıyla-insanıyla çok güzel ve muhteşem bir şehirdir, parlatılması tanıtılması gereken bir elmastır. Dünyada pek az şehre nasip olacak tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Van'ın kadim tarihi, zengin ve renkli kültürü yanında bilim, siyaset, kültür ve sanat alanında yetiştirdiği saygın isimleri var. 1700 metre yükseklikte masmavi Van Gölü var. Beyaz ipeksi kürküyle gözlerinin biri mavi diğeri kehribar Van kedisi var. İnsana Suphanallah dedirten, suyun akışının tersi istikametinde adeta uçarak yirmi altı kilometre yol kateden Van Balığı var. Van turizmi, tarım alanları, maden yatakları, et ve süt ürünleri alanındaki potansiyeli ile marka şehirdir, bir cazibe merkezidir. Bu mirasa diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği ortamını oluşturacak adımlar atarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin öncülüğünde sahip çıkmak için adımlar atacağız. Hedefimiz, Van'ın eğitimdeki sıralamasını, sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini üst sıralara çıkarmak olacaktır" şeklinde konuştu.

"Diğer kurumlarla işbirliği yaparak sorunları çözeceğiz"

Van'daki kamu kurumlarıyla birlikte çalışarak sorunları çözeceklerini belirten Prof. Dr. Şevli, "En büyük değerimiz ve zenginlik kaynağımız sahip olduğumuz genç ve dinamik nüfusumuzdur. Van'da yaşayan nüfus bir milyon yüzbin den fazladır ve bunun neredeyse 750 bini 30 yaşın altında, 250 bini 25 yaşın altındadır. Van Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip altıncı ilidir, Türkiye'de yaş ortalaması 31 iken Van'da yaş ortalaması yaklaşık 21'dir. Ancak Van'da işsizlik had safhadadır. Şehrimizde binlerce işsiz gencin olduğunu biliyorum. Üniversite mezunlarının iş aradığını biliyorum. Kahveler, sokaklar, parklar boş gezen gençlerle dolup taşmaktadır. Van'ın genç nüfusunun istihdamı için canlı bir ekonomi oluşturmak zorundayız. İşsizliği önlemek için güçlü bir ekonomiye ihtiyaç var, güçlü bir ekonomi içinde bilgi çağında bilgi üretmeye, bilgiyi teknolojiye uyarlamaya ve teknoloji ihraç eder hale gelmeye ihtiyaç var. Hedefimiz genç nüfusu, sporla, sanatla, kültürle ve bilgi ile donatarak nitelikli hale getirmek olacaktır. Buda nitelikli eğitimle mümkündür.  Bizim önceliğimiz eğitim olacaktır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin diğer kurumlarla işbirliği yaparak bu konularda, sorunlara çözüm bulma noktasında çalışmalar yapılacak. Üniversite olarak Vanlıların bizden beklentilerini iyi biliyorum" diye konuştu.

"Sinerji oluşturacağız"

"Şahsıma rektörlük görevini layık gören Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan, Bakanlarımızdan ve bürokrasiden destek alacağıma inanıyorum. Böyle bir avantajımızın olacağını düşünüyorum.  Sağlanacak bu destekler üniversitemizin gelişmesine Van'ın yararına, olacaktır. Rektörlükte idealist, çalışkan ve üniversitemizin hedeflerine uygun dengeli yönetim kadrosu oluşturacağız. Öğretim kadromuzla, öğrencilerimizle, idari personelimizle, kamu kurum ve kuruluşlarla, meslek odalarıyla sivil toplum kuruluşlarıyla sinerji oluşturacağız. Üniversitemizin hedeflerini büyüterek, heyecan ve motivasyonunu yenileyerek değişim dönüşüm yaşayarak Van'ı bilim ve eğitim yarışında hakkettiği yere taşımak için çalışacağız" dedi.

 "24 Nisan'da görevi devralacağım"

Van YYÜ'ye 37 yıl sonra Vanlı rektör atanması için yaptığı sorumlu haberciliği takdirle karşıladığını ifade eden Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, " Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine 37 yıl sonra ilk defa Vanlı bir rektör atanmasında Van'ın ilk gazetesi Vansesi gazetesinin Van odaklı sorumlu ve cesur habercilik anlayışı ve çabalarının önemli katkısı vardır. Hizmetlerinden dolayı Vansesi gazetemizin yöneticilerini, çalışanlarını kutluyor teşekkür ediyorum. Muhtemelen 24 Nisan günü rektörümüz Prof. Dr. Peyami Battal Hocamızdan görevi devralacağım. Atama Van'a, üniversitemize, Vanlılara, ülkemize hayırlı olsun" diye konuştu.

Prof. Dr. Hamdullah Şevli'nin Van YYÜ'ye rektör olarak atansından sonra Prof. Dr. Peyami Battal YYÜ'de veda ziyaretlerine başladı.

Prof. Dr. Hamdullah Şevli kimdir?

1974 yılında Van'da doğdu. Annesi Gavs-ı Hizâni'nin torunu Seyyid Sultan Veled'in Kızıdır. Babası Merhum Feyzullah Şevli Hocaefendidir.

Prof. Dr. Hamdullah Şevli küçük yaşlardan itibaren eski Van Milletvekili olan amcası Şaban Şevli ile babası merhum Feyzullah hocadan Arapça Dilbilgisi ve Kur'an ilimleri dersleri aldı.

İlkokulu Van İkinisan İlkokulu'nda, Ortaokulu Van İmam Hatip Lisesi'nde ve Liseyi Van Atatürk Lisesi'nde tamamladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümünden Mezun oldu. Daha sonra, master ve doktora derecelerini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı'nda tamamladı.

1996-2010 yıllarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi ve Yardımcı Doçent olarak görev yaptı. Matematik Bölümü Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü.

2009 yılında askerlik hizmetini yerine getirdi. 2010 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne geçti. 2011 yılında Doçent oldu. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Van milletvekilliği aday adaylığı için yasa gereği 5 yıl öğretim üyesi olarak görev yaptığı İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden istifa eden Şevli, Fakülte Kurulu Üyeliği ve Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü görevlerini yürüttü.

Uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış 25 makalesi olan Hamdullah Şevli'nin bu yayınlarından 15'i TÜBİTAK teşvik ödülüne layık görüldü. Başta Amerika olmak üzere birçok ülkede düzenlenen Uluslararası Kongrelere konuşmacı olarak davet edilmiş, Uluslararası Sempozyumlarda Bilim Kurulu ve Düzenleme Kurulu üyelikleri yaptı. ABD, Güney Kore, Hindistan ve Macaristan'dan bilim insanları ile birlikte ortak projeler ve yayınlar yaptı. Uluslararası birçok saygın dergide hakemlik yapmaktadır. TÜBİTAK desteği ile Lise Öğretmenlerine yönelik eğitim çalışmalarında proje koordinatörlükleri yapmıştır.

2014 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğinde Van'da "Sosyo-Ekonomik, Kültürel ve Siyasi Boyutlarıyla Çözüm Süreci" Kongresinin koordinatörlüğünü yapan Şevli, Türkiye'de Eğitim Sistemi, Türkiye'de Matematik Eğitimi ve Öğretimi üzerinde çalışmalar yapan ekipler içinde yer almıştır.

İyi derecede İngilizce bilen Şevli evli, biri kız, biri erkek olmak üzere iki çocuk babasıdır.

VAN YYÜ'DE GÖREV YAPAN REKTÖRLER

Adı Soyadı:                         Doğum Yeri:                      Görev Yılı:

Hakkı Atun                           Kıbrıs                                 1982-1986

Nihat Bayşu                         Amasya                              1986 -1992

Seyit Mehmet Şen               Bolu                                    1992-1995

Cengiz Andiç                        Muş                                    1995-1999

Yücel Aşkın                          İstanbul                               1999-2007

Hasan Ceylan                      Gümüşhane                         2007-2011

Peyami Battal                       Bayburt                               2011-2019

Hamdullah Şevli                    Van                                     2019-2023

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme