YEREL BASIN ŞEHRİN KILCAL DAMARIDIR
Vansesi'nin 80. yıl panelinde konuşan Başbakan Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Adnan İnanç, Vansesi Gazetesi'nin 80. yılı bizim için bir teselli oldu dedi. Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey de, 'Basın bir şehrin adeta kılcal damarıdır. Bunun yanında sivil toplum kuruluşları da bir diğer kılcal damarıdır. Bu kılcal damarların muhakkak işlemesi gerekir' diye konuştu. Paneli yöneten Prof. Dr. Mithat Melen, yerel bir gazetenin 80 yıl kesintisiz el değiştirmeden yayın yapmasını çok önemsediğini belirtti. Gazetemizin yazı işleri müdürü İkram Kali, Vansesi'nin Van'ın 80 yıllık birikimi, markası, hafızası, özgür, tarafsız, bağımsız ilk gazetesi olduğunu dile getirdi.
Hacı Yılmaz
Cumhuriyet sonrası Van'ın ilk gazetesi Vansesi gazetemizin 80. yılı nedeniyle düzenlediğimiz panel ve pasta kesimi görkemli geçti. Protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen pasta kesimine Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, AK Parti Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, Başbakan Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Üyesi Adnan İnanç, BİK Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, 20. Dönem Van Milletvekili Ekonomist ve Öğretim Üyesi; Prof. Dr. Mithat Melen, 20. Dönem Milletvekili ve gazeteci Metin Işık, 23. Dönem Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, Sabah Gazetesi yazarları Yavuz Donat, Sevilay Yükselir, Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Vansesi yazarları Hikmet Aksoy, Ümran Öztürk, iş adamları, sanayiciler, akademisyenler, meslek odaları başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri, vakıf, federasyon ve dernek başkanları, davetliler, gazetemizin İmtiyaz Sahibi Erdal Perihan, Yazı İşleri Müdürü İkram Kali, Spor Müdürü Rıdvan Can, gazete personeli, kanaat önderleri, okurlar, vatandaşlar katıldı. Pasta kesiminde başarı ve daha nice 80. yıl dileklerinde bulunuldu.
"Van Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi" kapsamında Elite World Van Otel'de gerçekleştirilen "Vansesi Gazetesi 80 Yaşında- Ekonomik ve Sosyal Kalkınmada Yerel Basının Önemi" başlıklı panele Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey, Başbakan Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Üyesi Adnan İnanç, Akademisyen Prof. Dr. Mithat Melen, Milliyet Gazetesi Yazarı Ali Yiğit ve Vansesi Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İkram Kali konuşmacı olarak katıldı.
Vansesi okurlarının ve davetlilerin büyük ilgi gösterdiği panelin açılışında konuşan panel moderatörü Prof. Dr. Mithat Melen, 2011 Van depremlerinin 6. yıl dönümününde depremlerden dersler çıkarılması gerektiğini hatırlattı. Melen, Vansesi gazetesinin 80. yılına girmesi ve el değiştirmeden yayın hayatını sürdürmesinin önemine değinerek, "14 yaşındayken Vansesi gazetesinde Olimpiyatlarla ilgili köşe yazısı yazdım. Sonra Vansesi bana basın kartı verdi. Bu kart ünveriste yıllarımda İstanbul'da kolaylıklar sağladı. Gazetenin 80 yıllık arşivinde önemli bilgiler yer alıyor. Bu nedenle yerel bir gazetenin 80 yıl kesintisiz el değiştirmeden yayın yapmasını çok önemsiyorum" dedi.
Gazetcilik birkimlerini paylaşan 20. Dönem Milletvekili ve gazeteci Metin Işık da Vansesi Gzetesinin kent için önemine vurgu yaparak, yerel basının desteklenmesi gerektiğini söyedi.
Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Canbey konuşmasının başında gazetemize teşekkür ederek, " Vansesi gazetemizin panel davetine teşekkür ederim. Basın hayatında 80 yaşına ulaşması önemli bir başarıdır. O nedenle Vansesi gazetemizi kutluyorum" diye konuştu.
2011 yılında Van'da yaşanan 23 Ekim ve 9 Kasım depremlerinde hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Canbey, O kara haber üzerine bütün ülkenin Van'a koşarak acıları paylaşmaya çalıştığını hatırlatarak, devletin şehrin yeniden imarında ve ayağa kalmasında üstün gayretler gösterdiğini dile getirdi.
Basın İlan Kurumu olarak deprem bölgesinde görev yapan basın mensupları için anında basın merkezi kurduklarını anlatan Canbey, "Her türlü ihtiyaçları burada karşılanarak, görevlerini en iyi şekilde yapmaları sağlandı. Erciş merkezli depremin ardından otellerin büyük oranda zarar görmesi nedeniyle, basın merkezinin yanına 30 kişilik konaklama çadırı da ilave ettik. O dönemde ilde yayınlanan 11 gazetemizin resmi ilan ve reklam alacaklarını önceden ödeyerek ekonomik olarak rahatlamalarına destek olduk" diye konuştu.
"DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE OKUR VE GELİR KAYBI KARŞILANABİLİR"
Basının kamu görevini yerine getirdiğini belirten Canbey, yerel basının şehirler için taşıdığı öneme işaret ederek, "Ancak bugün gelinen noktada, üzülerek ifade etmeliyim ki yazılı basınımız, yani gazetelerimiz her geçen gün okur ve baskı sayısı kaybediyor. Dijital medyanın yükselişinden en çok yerel gazetelerimiz etkileniyor" dedi.
Basın İlan Kurumu olarak buna dair öngörüleri ve tespitleri olduğunu bildiren Canbey, şunları kaydetti: "Her türlü kötü senaryo karşısında bizlerin ve gazetelerimizin hamleleri üzerinde kafa yoruyor, projeler geliştiriyor ve uygulamaya koyuyoruz. Yerel gazetelerimizden öncelikli isteğimiz şu; bir an önce yeni yönetmeliğimizle zorunlu kıldığımız ve halihazırda yayın yapan internet sitelerini gerçek anlamda internet haberciliği yapar hale getirsinler. Kısacası dijital dönüşümlerini bir an önce tamamlasınlar. Tek başlarına süreci yönetmekte sıkıntı yaşayanlar olabilir. Bunun için geliştirdiğimiz ve KOSGEB tarafından da desteklenen internet sitelerinin iyileştirilmesi projesini dikkatle takip etsinler. Genel müdürlük proje geliştirme veya burada şubemizdeki arkadaşlarımızdan bilgi alsınlar. Bu projenin hemen arkasından tamamlayıcı ikinci proje olan internet sitelerinin dijital reklam piyasasıyla entegrasyonuna yönelik çalışmalarımıza duyarlılık göstersinler. Bu dönüşüm sağlıklı şekilde tamamlandığında fiziki baskılarda kaybedilen okur ve gelir kaybı yeni mecrada, yani gazetenin internet sitesinde karşılanabilir."
"15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNDE BASININ NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞU GÖRÜLDÜ"
Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Canbey, talep ve yoğunluğa göre yıl içinde eğitim seminerleri, tanıtım toplantıları da düzenleyeceklerini belirterek, "KOSGEB'in dışında İŞKUR, kalkınma ajansları, AB fonları üzerinden sizin adınıza müracaatlarda bulunuyor, onların da desteğiyle sizlere katkı sağlıyoruz. En son Van'da, DAKA iş birliğiyle kurumlarımızdaki basın ve halkla ilişkiler müdürlüklerimizin personellerine yönelik kurumsal iletişim eğitimi düzenledik. Bunların devam etmesi lazım. Basın mensuplarımızın da bu anlamda istekli olmaları talepte bulunmaları da elbette önemli." ifadelerini kullandı.
Geçen yıl Van merkezindeki gazetelere yaklaşık 2,2 milyon lira resmi ilan ve reklam dağıtımı gerçekleştirdikleri bilgisini veren Canbey, ilçelerde dağıtımı yapılan resmi ilan ve reklamların tutarının ise 650 bine yaklaştığını söyledi. Dr. Mustafa Canbey, Van'da görev yapan gazetecilere faizsiz borç para desteği ile muhtaçlık veya ölüm yardımlarının da sürdüğünü aktardı.
Özellikle geçen yıl yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra basının ne kadar önemli olduğu toplumun tüm kesimleri tarafından bir kez daha görüldüğünü bildiren Canbey, "Kurumumuz, darbe sonrası atılan manşetleri bir araya getirdi ve prestij eser olarak yayınladı. Bu çalışmamız da gelecek nesillere bırakılacak önemli bir miras oldu. Bu gerçeğin farkında, bilincinde birlikte yürüyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
"HER ZAMAN BASINIMIZIN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"
Dr. Canbey, ekonomi zirvesinde yapılan konuşmaları dinlediğini ve konuşmalarda dile getirilen hususların gerçekleştirilmesi halinde Van'ın kısa bir sürede çok büyük bir kalkınma hamlesi gerçekleştirebileceğine inandığını söyledi. Daha önce 3 kez Van'a geldiğini ve bunlardan birinin 23 Ekim 2011'deki Van Depreminde olduğunu hatırlatan Dr. Canbey, Basın İlan Kurumunun da devletin diğer tüm kurumları gibi Van'da bulunduğunu ve basın mensupları için çadır kurduğunu, internet ve barınma gibi hizmetleri sağladığını ifade etti.
"Biz kurum olarak bize ihtiyaç duyulan her an basın mensuplarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz" diyen Dr. Canbey, haber alma hakkının Anayasal bir hak olduğuna dikkat çekerek, bu hakkın basın aracılığıyla karşılandığını belirterek, "Basın bu açıdan bir kamu görevi de görmektedir. Bunun için basının özgür bir ortamda çalışıyor olması lazım. Basının haber alma hakkının görmezden gelinmemesi lazım. Yerel basınımıza sahip çıkmamız lazım. Yerel basınımıza hoşgörü ile yaklaşmalı ve desteklemeliyiz." ifadelerini kullandı.
"GAZETELER SADECE İLAN GELİRİYLE AYAKTA DURAMAZ"
Kurum olarak önem verdikleri konuların başında basının maddi olarak da desteklenmesi olduğunu anlatan Dr. Canbey, ancak gazetenin sadece ilan geliriyle yürütülemeyeceğinin altını çizerek, daha kaliteli, daha çok okunan bir ve daha iyi reklam alan bir gazete oluşturulmasının başarı için kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
"15 Temmuz"da yaşananların yerel basının önemini bir kez daha ortaya çıkardığını vurgulayan Dr. Mustafa Canbey, internet gazeteciliğine de değindiği konuşmasında Basın İlan Kurumu'nun bu konudaki çalışmalarını aktardı.
"UZUN SOLUKLU OLABİLMEK ÇOK ÖNEMLİDİR"
Başbakan Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Adnan İnanç ise panelde yaptığı konuşmada gazetecilik mesleğine yabancı olmadığını ve daha önce Van'da gazetecilik mesleğini icra ettiğini hatırlatarak, 2 Nisan Gazetesinde çalıştığı dönemlerde harfleri demir puntolarla dizdiklerini söyledi.
"Bu mesleğe yabancı değilim" diyen İnanç, yerel basının önemine değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü; "2 Nisan Gazetesi ve Van Postası Gazetesinin de bugün hayatta olmasını arzu ederdim. Ama Vansesi Gazetesinin 80. yılına girdiğini görünce bu bizim için bir teselli oldu. Uzun soluklu olabilmek çok önemlidir. Gazetecilik bir okuldur. Hür düşüncenin bir mektebidir. Yerel gazetecilik çok önemlidir. Korunması, desteklenmesi, sonraki kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bir şehir içinde çok seslilik her zaman iyidir. Farklılıklar bizim için önemlidir. Her şeyin tek olması doğru değildir. Kamuoyu oluşturmanın en önemli yollarından biri de yine yerel medyadır. Biri sizin hep iyi tarafınızı söylüyorsa, hep 'mükemmel' diyorsa bu sizin dostunuz değildir, Sizi eleştiren bir mekanizmanın varlığını korumak gerekiyor. Eleştiri işlerini yerel medya yapar. Her işte ahlak çok önemlidir ama basının ahlakı daha da önemlidir. 'Ahlak'ı çıkarırsanız, susuz bir limon gibi olur her şey. Ahlakı hayatımızın bütün safhasına katmak durumundayız."
Milliyet Gazetesi yazarı Ali Yiğit de gazetecilik mesleğine, yerel basının önemine vurgu yaparak meslek yaşamından örnekler verdi.
"VANSESİ BAĞIMSIZ TARAFSIZ, ÖZGÜR İLKELİ GAZETEDİR"
Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve köşe yazarı İkram Kali, Vanesi Gazetesi'nin 80 yaşına ulaşmasındaki başarısının ilkeli, tarafsız, bağımsız gazetecilik anlayışından ve Vanlıların gazetelerini sahiplenmelerinden kaynaklandığını belirtti. Kali, eleştiri yaptıklarını ancak hakaret etmediklerini, takdir ettiklerini ancak eyyamcılık yapmadıklarını, gazeteyi araç olarak kullanmadıklarını, basın ahlak ilkeleri doğrultusunda gazetecilik yaptıklarını, Van ve Van dışında yaşayan tüm Vanlıların ve Van dostlarının buluşma adresi olduklarını söyledi.
Görsel sunum eşliğinde gazetenin 80 yıllık geçmişini Van'ın 1915'teki kara günleri ile 2 Nisan 1918'deki istiklal günlerine ait siyah beyaz fotoğrafları eşliğinde anlatan Kali "Vansesi Van'ın hafızası, bikrimi, sesi, arşivi güvenilir gazetesidir. 1915'te yakılıp yıkılan Van 1930'larda yeniden kurulurken Van'ın ilk gazetesi olarak bugünkü Vansesi gazetesi insan gücüyle çalışan kendi matbaasında basılarak 21 Temmuz 1937'de "Yeni Yurd Van" adıyla yayın hayatına başladı. Memleketimizin ekonomik ve gelişmesine bağlı olarak 1939'da "Van", 1948'de Vansesi adını aldı. 1937'de Vansesi varken Van'da elektrik, su şebekesi, lise, havaalanı, fabrika, feribot, demiryolu yoktu. Türkiye'nin nüfusu 13 milyon Van'ın nüfusu 9 binken Vansesi vardı. Mustafa Kemal Atatürk sağken ve modern Van ve Van üniversitesi için talimat verirken Vansesi vardı. 2. Dünya Savaşı sırasında Vansesi vardı. Tek partili, çok partili dönmelerde, demokrasi askıya alınırken, Adnan Menderes idam edilirken Vansesi vardı. Vansesi haber ve köşe yazılarıyla 80 yıl boyunca yalnızca gazetecilik yaparak Van'ın ekonomik ve sosyal kalınmasına destek oldu, olmaya da devam etmektedir. Vansesi tarafsız yakıncılığını sürdürerek okunur bir gazete olmanın haklı gururunu bugün yaşamaktadır. Günlük gazete, internet habercilik ve sosyal medyada okurlarına hizmet veren Vansesi siyasi, ekonomik, kültür, spor, bulmaca, söyleşi, köşe yazılarıyla fark yaratan bir gazetedir. Nitekim kentimizin kentsel dönüşüm, sokak isimleri, okul isimleri gibi daha birçok sorunun çözülmesinde Vansesi'nin haberleri ve köşe yazılarının büyük payı vardır. Gazetemizin bugünlere ulaşmasında emeği geçen hayatta olmayan büyüklerimize Allah'tan rahmet aramızda olanlara sağlık, halen çalışan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Panelimize katılan tüm konuklara teşekkür ediyorum" dedi.
Panel Prof. Dr. Mthat Melen'in değerlendirmesinin ardından panelistlere plaket takdimiyle son buldu.