Yeterince Okuyor muyuz?

 Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için kolay, etkili öğrenme yolu ve soylu bir eylemdir. Sahip oldukları bilgilerin %80'ini bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişinin kendisi için mutlaka edinmesi gereken bir alışkanlıktır.
Türkiye'de kitap okuma oranı yalnızca yüzde 4,5'dir. Japonya'da bir yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken, Türkiye'de bu sayı yalnızca 23 milyon 386. Yani, Türkiye'de bir yılda basılan kitap, Japonya'da neredeyse bir günde basılıyor. Çin halkı 2011 yılında ortalama olarak kişi başına, 5 kitap, 100 gazete, ve 7 dergi okumuş. Yine 2011 yılında 18-70 yaşları arasındaki Çin vadandaşlarının genel okuma oranı (dergi, gazete, kitap v.s.) bir önceki yıla göre yüzde 0,5 artarak, yüzde 77,6'ya çıkmıştır. Kitap okuma oranı ise yüzde 1,6 artarak, yüzde 53,9'a yükselmiştir. Kitap okumaya fırsat bırakmayan pek çok teknolojik seçeneğin olduğu çağımızda, bu oranlar hiç de fena olmasa gerek! Türkiye'de toplumsal yaşamda kitabın yerinin olmadığı, Türkiye'de üniversite bitirenlerin sayısı son yıllarda 14 kat arttığı halde, kitap okuyanların sayısı 1965 yılındaki oranın onda birine gerilediği tespit edilmiştir.
Bin kişiden sadece birinin kitap okuduğunu ortaya koyan araştırma hiçte iyi olmayan rakamlarla dolu. Gençlerin yüzde 70´i hiç kitap okumuyor. Nüfusun yüzde 40'ının hayatı boyunca kütüphaneye gitmediği, yüzde 31'inin birkaç kez gittiği, kütüphaneye gidenlerin ise sadece yüzde 8'inin kitap okumak amacıyla gittiği kaydedildi.
Yukarıda verdiğim birtakım istatistiki bilgilerden de anlaşılacağı üzere Türkiye´nin kitap okuma karnesi oldukça zayıf.
Oysaki yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in ilk emri "İkra" dır. Yani "OKU" emridir. "Yaratan Rabbinin adıyla oku!" "Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir." "İnsana bilmediğini o öğretmiştir." (Alak/1-3-5)
Hiçbir izm, ideoloji ve dinde ilk emrin oku olmadığından yola çıkarak, Din bizi geride bıraktı, çağdışı diyenlere en büyük derstir, bu emir. Böyle mükemmel ve çağlar üstü dinin mensupları olarak neden okumayalım ve neden dünyanın en medeni, gelişmiş toplumu olmayalım.  
Kitap okuma alışkanlığının ise çok küçük yaşlarda başladığı bir gerçek. Çocuğunuzun "kitap kurdu" olmasını istiyorsanız, işe, ona oyuncakla birlikte kitaplar alarak, kitaplık oluşturarak, birlikte kitap okuyarak başlayabilirsiniz.
İnsanoğlu bilmediği şeyin düşmanıdır. Toplumumuzda yaşanan tüm felaketlerin sebebi mutlak suretle cehaletten kaynaklanmaktadır. Cehaleti yenebilmenin tek çaresi ise, okumaktır. Hiç kimse cehaletle aziz, ilim ile de zelil olmaz. Şeyh Sadi'nin dediği gibi "Bilgisiz bir kimse, savaş davuluna benzer; sesi çok, içi boştur." Boş çuvalın dik  durması zordur. Rüzgar hangi yöne eserse boş çuval da kendisini ona kaptırıp gider. Çünkü çuvalın rüzgara karşı koyacak gücü yok ki kendisini rüzgarın hoyratlığına kaptırıp gitmesin. Boş insanın durumu da boş çuvalın durumuna benzer. Bünyesinde kendine özgü bir düşünce oluşturmadığı için kendisine yönelen her düşünce akımına kolayca kendisini kaptırır. Zaman zaman bukalemun gibi değişik değişik şekillere bürünür. Buda onun kişiliğini bozar. Allah'a kul olmaktan uzaklaşır ve kullara kul olmaya doğru gider. Rabbimiz: "De ki, hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Bilen elbette kıymetlidir.)" (Zümer/ 93) "Kitabını oku! Bugün hesap görücü olarak sana nefsin yeter!" deriz. (İsra/ 14) Rabbinin kitabından sana vahyolunanı oku! Onun sözlerini değiştirecek kimse yoktur. Ve O'ndan başka bir sığınılacak da bulamazsın. (Kehf/ 27) Emri mukabilince okuyanın ve öğrenenin Allah katında ve insanlar arasında daha değerli olduğu belirtilmiştir.
Peygamberimiz, önderimiz ise "Bir an yazıya ve kitaba bakmak altmış yıllık nafile ibadetten daha hayırlıdır." buyurmaktadır.
İlim, Cennete giden bir yol, gurbette arkadaş, yalnızlıkta sırdaştır. İlim, iki cihanda kurtuluş, düşmana karşı siperdir. İnsan için haya, gözler için ziyadır. Tüm faydalı ilimleri okumak dilek ve temennisi ile Allah'a emanet olun.
Selam ve dua…
vanhaber,haberlervan,ömergündüz,köşeyazıları

Bakmadan Geçme