YIKICI 9 KASIM DEPREMİ 8. YILINDA
Van kent merkezinde can kayıplarına, on binlerce binanın yıkılmasına neden olan 9 Kasım 2011 depremi 8. yılında. Deprem hüzünle anılırken ağır hasar alarak yıkılan Atatürk Kültür Merkezi, İl Halk Kütüphanesi ve Atatürk Şehir Stadyumu 8 yıldır yeniden yapılmayı bekliyor.
Hacı Yılmaz
23 Ekim 2011 saat 13.41’de 7.2 büyüklüğündeki Erciş’te ve çevresindeki köylerde ağır hasara neden olan depremin yaraları sarıldığı, enkaz çalışmalarının devam ettiği Kurban Bayramı’nın 4. günü 9 Kasım 2011 tarihinde gece saat 21.23'te Merkez üssü Edremit'te meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin 8 yılında hayatını kaybeden vatandaşlarımız mezarları başında dualar ve göz yaşlarıyla anılacak. Yetkililer 9 Kasım depreminin 8. yılında resmi anma töreni yapılmayacağını bildirdiler.
DEPREM 8. YILINDA HÜZÜNLE ANILIYOR
Van merkezinde 30 bini aşkın binada ağır hasara neden olan deprem anında 2'si otel olmak üzere 25 bina yıkılırken, 40 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Van kent merkezinin adeta kaderini değiştiren 5.6 büyüklüğündeki depremde binlerce konut ve iş yeri ağır hasar görmüştü. Ağır kış şartlarının yaşandığı deprem döneminde 23 Ekim depremi nedeniyle göç eden Vanlılara yenileri eklenmişti. Van'ın sosyal, kültürel ve ekonomik yapısında kayıplara ve ağır hasarlara yol açarak derin izler bırakan depremin 8. yılı hüzünle anılıyor.
9 KASIM DEPREMİ AĞIR HASARA YOL AÇTI
Kamu kurumu ve gönüllü kuruluşların 23 Ekim depremzedelerine yönelik çalışmaları devam ederken,9 Kasım 2011 tarihinde, Edremit merkezli 21:23'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci deprem şok etkisi yaratmıştı. 40 kişinin öldüğü ve 30 kişinin enkazdan sağ kurtarıldığı depremde ölenler arasında Doğan Haber Ajansı muhabirleri Sebahattin Yılmaz, Cem Emir ve Japon yardım görevlisi Prof. Dr. Atsushi Miyazaki de yer almıştı. Kentte yaşayan yüz binlerce binlence Vanlı depremden sonra Van'ı terk ederken, on binlerce konut ve iş yeri ağır hasar görerek yıkılmış, orta hasarlı bazı binalar güçlendirilirken bazı binalar da yıkılarak yerlerine yenileri yapılmıştı. Depremler sonrası Türkiye’nin hemen hemen bütün illeri ve ilçelerinden harekete geçen vatandaşlar birlik beraberlik ruhuyla yardıma koşarak Vanlıları yalnız bırakmamışlardı. Türkiye Van için unutulmaz birlik beraberlik ve dayanışma örneği sergilemişti. Aynı şekilde yurt dışından gelen insanı duygular etrafında depremzedelere yardımcı olmaya çalışmıştı.
REKOR SÜREDE KONUT YAPILDI
Deprem sonrası devlet tarafından Van’ın içme suyu altyapısı yenilenirken evleri yıkılan depremzedeler 75 bin çadır, 13 çadır kent ve daha sonra kurulan 35 konteyner kente yerleştirildi. Evi yıkılan hak sahibi depremzedeler Bostaniçi, Kevenli, Edremit, Kalecik ve Erciş ilçesinde AFAD tarafından TOKİ'ye yaptırılan ve sıfırın altında 15 derecede beton döktüler ve bir yıl içinde yaptırılarak tamamlanan 27 bin afet konuta yerleştirildi. 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 ve 9 Kasım 2011 tarihinde gece saat 21.23'te meydana gelen büyüklüğündeki depremin sonrası yatırımlarla adeta yeni bir şehir kuruldu. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinde 644 kişi hayatını kaybederken 4 binden fazla kişi yaralanmış, 252 kişi de enkaz altından sağ olarak kurtarılmıştı. Depremden yaklaşık 700 bin vatandaş doğrudan etkilenirken 10 binden fazla artçı kayıtlara geçerken, 200'e yakın köy hasar almıştı.
VANLILAR KÜLTÜR MERKEZİ VE STADYUM BEKLİYOR
9 Kasım depreminde ağır hasar alarak yıkılan kamu yapıları arasında okul, resmi kurum, hastane, yurt binası yer almıştı. Van Atatürk Kültür Merkezi kompleksi ve içinde bulunan İl Halk Kütüphanesi, Van Atatürk Şehir Stadyumu 8 yıldır yeniden yapılmayı bekliyor. Halen İl Halk Kütüphanesi bir salonda, Van Atatürk Stadyumu ise eklenen portatif türbinlerle hizmet veriyor. Vanlılar kentin ihtiyacını karşılayacak kütüphane, kültür merkezi ve stadyumun biran önce yapılmasını istiyor.
RAHMET VE SAYGIYLA ANIYORUZ
9 Kasım 2011 depreminde hayatını kaybeden gazeteci meslektaşlarımız Sebahattin Yılmaz, Cem Emir, Japon yardım görevlisi Prof. Dr. Atsushi Miyazaki ve vatandaşlarımızı rahmet ve saygıyla anıyoruz.