Yüksekova Esnafı Zor Durumda

Yüksekova’da sokağa çıkma yasağından dolayı mağduriyet yaşayan esnaf iflas etme noktasına geldi.

İlhan Siyahtaş

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası ilçede sokağa çıkma yasağı ve çatışmalardan dolayı yaşanan göçler ile birlikte kent esnafının büyük sıkıntılar yaşadığını ve bankalara ödemeleri gereken kredilerini ödeyemediklerini belirtti.  

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Nedim Selçuk, “2015 Yılı’nın 7’inci ayından bu yana bölgenin bazı il ve ilçelerinde meydana gelen ve halen devam eden olaylardan dolayı Yüksekova ticaret ve sanayi odası olarak esnafın yaşadıkları sıkıntılara ilişkin basın açıklaması yapma gereği duyduk. İlçemiz Yüksekova’da 13 Mart 2016 tarihinde 5442 sayılı il idaresi kanunun 11/C maddesine istinaden verilen sokağa çıkma yasağı 47 gündür devam etmektedir”dedi.

“Esnafımız İflas Etmek Üzere”

Selçuk, “Yüksekova vergi dairesine bağlı ilçemizde faaliyette bulunan 5.100 vergi mükellefi bu yasaklardan dolayı büyük mağduriyet yaşıyor. Ticaret ve sanayi odamıza kayıtlı 2400 üye, esnaf ve sanatkârlar odamıza kayıtlı 1.300 şoförler ve otomobilciler odasına kayıtlı 800 şoför esnafımız mağdur durumdadır. Ne yazık ki bölgede birbirine gönül bağı ile bağlı olduğumuz Hakkâri’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve Van’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, ilçemizin tüccar ve esnafının sorunlarını dile getirecek herhangi bir toplantı ve basın açıklaması yapmamaları bizleri son derece üzmüştür. İlçemizde bulunan tüccar sanayici ve esnafımızın bankalar ile ilgili büyük sorunları bulunmaktadır. Neredeyse tüm tüccar, sanayici ve esnafımızın çek ve senetleri yazılıp protestoya gittiği gibi hiç biri de bankalara olan kredi v.b. gibi taksitlerini ödeyemedikleri için birçoğunun banka sicili bozuldu birçoğu da takibe veya icraya gitmiştir. Bu süreç içerisinde gerek oda üyelerimize gerekse esnaf ve şoförler odası üyelerimize bazı banka şubeleri ve Hakkâri, Van esnafları tarafından gösterilen maddi ve manevi ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederiz. Bu bağlamda yukarıda belirtildiği üzere yaklaşık 9 ay’dır hiçbir iş yapamayan tüccar ve esnafımıza başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere başbakanlığımız, ilgili bakanlıklar ile sorun yaşadığımız banka genel müdürlüklerinin ve bağlı bulunduğumuz TOBB (Türkiye odalar ve borsalar birliği)’nin desteklerini ve hizmetlerini esirgememelerini arz ve talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme