Yüksel: Van turizmini geleceğe hazırlayacağız
Otel ve turizm sektörünü aynı amaç doğrultusunda, birleştirerek hareket edeceklerini belirten Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel, 'Dernek olarak amacımız turizm sektörünü geleceğe hazırlayarak doğru yönlendirmektir. Şehrimizin doğal, kültürel, tarihsel ve turizm değerleriyle zenginliklerini korumak ve geliştirmek, paydaşlarımızla verimli ve sürekli işbirliği yapmayı hedefliyoruz' dedi.
Rıdvan Can - Burhan Ergin
Yeni kurulan Van Otel ve Turizmciler Derneği yönetimi basınla bir araya geldi. Toplantıya dernek Başkanı Yunus Yüksel, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Başkan Yardımcıları Remzi Alpaslan, Abdullah Tunçdemir, Necmi Sevimli ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Elite World Van Hotel Genel Müdürü Oktay Aksoy sağlık sorunları nedeniyle toplantıya katılamadı.
“Kesinlikle tabela derneği olmayacağız”
Van Otel ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel, Van'ın gelişmesi ve kalkınması için her kesimden insanlarla çalışacaklarını belirterek, “Van’da görmüş olduğumuz bir eksiklik üzerine Van Otelciler ve Turizmciler Derneği’ni kurduk. VANOTED olarak amacımız, birlikte hareket ederek tek ses olmaktır. Tüm otel ve turizm sektörünü aynı amaç doğrultusunda, birleştirerek, güzel hedefi olan projelere imza atacağız. Sektörü aynı çatı altında toplarken, üniversiteden akademik olarak faydalanmak, DAKA’dan proje bazında destek almak, Turizm İl Müdürlüğümüzden her türlü turizm faaliyetleri için birlikte hareket ekmek, TKDK ile hibe ve destek açısından beraber çalışmayı hedefliyoruz. Dernek olarak amacımız turizm sektörünü geleceğe hazırlayarak doğru yönlendirmektir. Daha etkin ve donanımlı bir örgütsel yapılanmayı sağlamak, yasal statüde hizmet sunmaktır. Şehrimizin doğal, kültürel, tarihsel ve turizm değerleriyle zenginliklerini korumak ve geliştirmek, paydaşlarımızla verimli ve sürekli işbirliği yapmayı hedefliyoruz. Üyelerimizin gelişimine ve faaliyetlerine katkı sağlayacak hizmetleri sunmak, mesleki birlik ve beraberliğin korunmasını sağlamaktır. İlimize gelen tüm dünya vatandaşlarını yöremizin misafirperverliğiyle ağırlamaya teşvik etmek, Van ilinin tarihsel ve kültürel değerlerini tanıtmak ve istihdama katkı sağlamak ve turizmden daha fazla pay almasını sağlamaktır. Van'ın gelişmesi ve kalkınması için her kesimden insanlarla çalışacağız, mücadele edeceğiz. Ekibimize güveniyoruz, iddialıyız ve kesinlikle tabela derneği olmayacağız” dedi.
“İlimizin destinasyonunu çok iyi tanıtacağız”
Van’ın güzel şeylerle tanıtılması için çalışacaklarını belirten Yüksel, “Bizler bu girişime başladığımız zaman sadece, turizmciler olarak kendimizi düşünmeden, Van halkına faydalı olabilmek için neler yapabiliriz diye düşünerek bu yola çıktık. Derneğimiz güçlü kişilerden oluşuyor. Derneğimizin yapısı, daha önce başka şehirlerde, sadece otelciler derneği olarak kurulan dernekler var. Biz bundan farklı olarak ne yapabiliriz düşüncesi ile otelciler ve turizmcileri birleştirdik. Otelcileri ve turizmcileri birleştirirken, gelen turistlere yelpazemizi nasıl açarız, neler yapabiliriz, birlik içerisinde nasıl çalışabiliriz diye bu düşünce ile devam ediyoruz. Turizm denildiği zaman ilk akla gelen oteller ve turizm acenteleridir. Aslında bizim için bu böyle değildir. Turiste hizmet yapan bütün sektörler bizim için turizmcidir. Amacımız ilimizin destinasyonunu çok iyi tanıtmak. 80’li yıllardan önce çarşıda gezdiğinizde 3 kişiden 2’si turistti. Şuanda sadece İran pazarına hizmet vermekteyiz. Turizm için öncelikli olarak güvenlik, ilimizdeki güvenlik üst düzeyde. Turistin ilimize gelmemesinde herhangi bir sakınca yoktur. İlimizi tanıtırken, şuanda güvenliğimizin olduğu, cennet ülkemizin, en güzel illerinden birinde yaşadığımız ve tesislerimizle beraber çok iyi hizmet verdiğimiz, destinasyonumuz olarak da, binlerce yıllık tarihe sahip olduğumuz, Urartular’dan, Selçuklular’dan, Osmanlı’dan kalan tarihi eserlerimizi tanıtarak, turistlere hizmet vermek istiyoruz. Bizim tek amacımız, birlik olup para kazanmak değildir. İlimizdeki işsizlik oranı çok yüksek bir düzeydedir. Biz bunu turizmle nasıl canlandırabiliriz, onu düşünerek bu derneği kurduk. Turizm bacasız bir fabrikadır. Turistin getirdiği döviz bütün piyasaya yayılıyor ve Van ilindeki herkes bundan faydalanıyor” şeklinde konuştu.
“Paydaşlarımızdan destek alacağız”
Van’ın turizmindeki sorunları çözmek için paydaşlarından destek alacaklarını söyleyen Yunus Yüksel, “Burada paydaşlarımızla beraber çalışırken, inşallah onlardan da iyi bir destek alacağız. Bu destek sadece maddi olarak değil, manevi olarak da önemli. Van’ı en iyi şekilde tanıtarak, buradaki işsizliğin önüne geçmemiz gerekiyor. Bu işsizliği turizmle azaltabiliriz. Turizmi canlandırarak, Van’ın tanıtımını çok iyi yaparak, inşallah daha iyi yerlere geleceğiz. Derneğimiz gönüllülük esasına göre çalışıyor. Tamamen gönüllülük esasına göre olduğu için, kar amacı gütmüyor. Tesislerimizde derneğe destek verirken, dernekten bir fayda beklemiyor. Tamamen Van halkına hizmet etmek için, neler yapabiliriz diye bunu düşünüyoruz. Dernek olarak daha fazla turist getirmeyi amaçlıyoruz. Pandemiden önce ilimiz yaklaşık olarak 1 milyon yerli ve yabancı turist alırken, biz bunu nasıl 1,5 milyon veya 2 milyona çıkarabiliriz düşüncesi ile hareket ediyoruz. Bunun için Van’ımızı en iyi şekilde tanıtıyoruz. Derneğimiz sadece bir tabela derneği olmayacaktır. YYÜ’den akademik olarak destek alacağız. Bu doğrultuda inşallah beraber hareket edeceğiz. DAKA ve Kültür Müdürlüğü bu anlamda turizme yaptıkları çalışmalarla önemli destekler veriyor. İnşallah güzel yerlere geleceğiz. TKDK kırsalda verdiği otel ve restaurant hibeleriyle ilimize destek sağlıyor. Bunlarında bize çok fazla faydası olacaktır ve sadece merkezde değil, kırsalda da turizmi canlandıracaktır” ifadelerini kullandı.
“İran’daki Masterleri ilimize davet ettik”
Spora da ağırlık vereceklerini belirten Yüksel, “Bize sadece merkezde değil, kırsalda da turizm lazım. Derneğimizin aynı zamanda sosyal aktiviteleri de olacaktır. Bu aktiviteler tanıtım amaçlı kullanılacaktır. Spor bizim için çok kıymetlidir. Biz Van’ımızı spor konusunda da geliştirmek istiyoruz. Önümüzdeki süreçte şuan futbol oynayan önemli futbolcuları takımlarıyla birlikte Van’ımıza getireceğiz. Turizm haftası öncesinde İran’daki Masterleri ilimize davet ettik. Türkiye’de batı illerinden bir master takımını ilimize davet ettik ve Van’ımızın master takımıyla beraber inşallah dostluk ve turizmi destek maçları düzenleyeceğiz. Spor bizim için çok önemlidir ve evrensel bir dildir. Turizmi tanıtırken, çeşitli argümanlar da kullanarak, inşallah ilimize faydalı olacak işler yapacağız. Bundan sonra planlı bir şekilde, ilimizi ve turizmi tanıtmak için ne gerekiyorsa yapacağız. İşsizliği önlemek için en önemli araç bence turizmdir” dedi.
“Güzel işler yapacağımızı düşünüyorum”
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise bu süreçte hepimizin kenetlenmesi gerektiğini belirterek, “DAKA olarak 2009’dan bu yana bölgemizde Bitlis, Muş, Hakkâri, Van illerinde belli alanlara odaklandık ve bunların en başında da turizm geliyor. Turizm aslında bacasız bir fabrikadır ve bölgemiz için çok çok önemli. Biz bu önemi aslında pandemi döneminde, iliklerimize kadar hissettik. Ticareti bir zincir halkasına benzetecek olursak, belki turizm bunun en baş halkasıdır. Bu halka koptuğu zaman, zincirin dağıldığını hep birlikte müşahede ettik. Buradan ders çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Sadece bir pazara odaklanmak değil, alternatif turizm alanlarını güçlendirmek gerektiğini, yıllardır söylüyoruz. DAKA olarak İran gibi Kuzey Irak, Azerbaycan pazarlarına da yoğunlaştık. Azerbaycan pazarı bizim içim çok çok önemlidir. Bu süreçte böyle bir güç birliğine ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum. Turizmin bütün paydaşlarının temsiliyet sağladığı bu dernek bizim için ulusal alanda da çok önemli. DAKA olarak en önemli görevlerimizden bir tanesi de kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyonu sağlamak. Biz DAKA olarak her zaman derneğimizin yanındayız. Güzel işler yapacağımızı düşünüyorum. 1 Haziran tarihinde Van YYÜ ve Edremit Belediyemizle birlikte Van Gölü Sempozyumu düzenleyeceğiz. Amacımız Van Gölü’nü daha fazla gündeme taşımak. Daha bilinçli bir şekilde Van Gölü’nden faydalanmaktır. 1 Haziran tarihindeki sempozyuma aksilik olmazsa Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan ve çok sayıda bakan katılacak. Bu anlamda sizlerden güçlü bir destek bekliyoruz. Bu yıl DAKA olarak Van Balığı göçünü uluslararası arenaya taşımayı hedefliyoruz. Bu süreçte hepimiz birbirimize kenetlenmek zorundayız. Başka şansımız yok. DAKA olarak güzel projelerle, Van’ı, Hakkâri’yi, Muş’u, Bitlis’i gündemde tutmaya çalışıyoruz. İnşallah bölge eski günlerine daha iyi bir şekilde geri dönecek” dedi.