Yüreğimiz Bahçesaraylı Oldu
Elazığ depreminin şokunu daha üzerimizden atamamışken, Manisa da bitmek bilmeyen deprem ve artçı sarsıntıları yürekleri ağızlara getirdi.
Elazığ depreminin şokunu daha üzerimizden atamamışken, Manisa da bitmek bilmeyen deprem ve artçı sarsıntıları yürekleri ağızlara getirdi. Akabinde İdlib’den gelen şehit haberlerine üzüldük, hemen ardından Van Bahçesaray’da çığ düşmesi sonucu çığ altında kalanları kurtarma çalışmaları devam ederken, arama ekiplerinin üstüne çığ düşmesiyle ölü ve yaralı sayısının yüksek faciaya tanık olduk. Milletçe yüreğimiz Bahçesaraylı oldu.
Kulağımız Bahçesaray’dan gelecek umut verici haberlerdeyken bu kez de İzmir-İstanbul seferini yapan uçağın Sabiha Gökçen Havaalanında pistten çıkarak üç parçaya bölünmesi ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanmasıyla sarsıldık. Son 2 hafta içinde ülkemiz değim yerindeyse adeta acılarını yarıştırdı. Acılar iç içe geçince ülkemizin dört bir yanını yürek yangını sardı.
5 Şubat günü Van Bahçesaray'da seyir halindeki bir minibüsün üzerine çığ düşmesinden dolayı 5 kişinin ölümü 7 kişinin yaralanması ve 2 kişiye ulaşılamaması sonucunda bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi. Sorgulanması gereken arama kurtarma çalışmaları sırasında ikinci kez yaşanan çığ felaketinin bilançosu 41 ölü 84 yaralı oldu.2 kişinin cansız bedenini çıkarayım derken 37 insan kar kütlelerine teslim edildi maalesef. Van’ın şirin ilçelerinden Bahçesaray’da gözyaşları ağıtlara karıştı.
Türkiye’nin ilk prefabrik çığ tüneli bu yolda yapılmıştı. 2 kilometre uzunluğundaki kar tünelinin yetersiz kaldığını bizzat siyasiler ifade etti. Deniliyor ki Tünel 9 kilometreye tamamlanmış olsaydı bilanço bu kadar yüksek olmayacaktı.
Çoğumuz coğrafya derslerinden biliriz ses titreşimlerinin çığa sebep olduğunu. Gök gürlemesi, insan sesi, iş makinelerinin çıkardığı yüksek ses titreşimleri çığın başlaması için birer sebeptir, bu tehlikeyi artırır. Hatta İlkbahar yağmurları, dağların tepesinden eteklerine doğru esen rüzgârlar, karların erimeye başlaması, çığın nedenleri arasındadır.
Bahçesaray yolundaki çığ felaketindeki insan kayıpları üzerine konuşan AKUT’un onursal başkanı Nasuh Mahruki çığ düşen bir yere ikinci bir çığ düşme ihtimalinin her zaman yüksek olduğunun altını çizerek uyarması, çığ bölgesine bu kadar kalabalık gidilmemeliydi, iş makineleri çığ bölgesine girmemeliydi bu bölgeye profesyonel ve az insan gitmeliydi. 2 cenaze çıkarmak için gidildi 37 insan hayatını kaybetti dedi.