YYÜ Rektörü Battal: Konservatuar kapatılmayacak

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Battal, 'Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nı, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'ne dönüştürülmesi gibi bir çalışmamız oldu. Ancak daha sonra yapılan araştırmalarda, şimdilik bu Fakültenin kurulmasının erken olduğuna kanaat getirdik. Vanlılardan, basından gelen talebi dikkate alarak Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın kapatılmaması yönünde karar aldık' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

Vanlıların, müzik çevrelerinin ve  Vansesi gazetemizin  şehir yararına başlattığı çaba  mutlu sonla noktalandı.  Üç yıl önce Vanlıların talebi,  Rektör Prof. Dr.  Battal'ın girişim ve destekleriyle kurulan YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın senato kararıyla gerekçe gösterilmeden kapatılmaSI kararı alınmış, karar kamuoyunda üzüntü yaratmıştı.  Vanlıların endişelerini ve tepkilerini dikkate alarak önemseyen Rektör Prof. Dr. Battal  konservatuarın  kapatılmasına yönelik kararın iptal edildiğini açıkladı.

Türkiye gündemine giren YYÜ Türk Müziği ve Devlet Konservatuarı'nın kapatılması kararının Rektör Prof. Dr. Battal tarafından iptal edilmesi Van'da sevinç yarattı.

Anadolu Basın Birliği (ABB)  Başkanı Ayhan Yazlık ve yöneticilerini makamında kabulünde konuyla ilgili açıklamada bulunan  YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, konservatuarın kapanmayacağını kesin bir dille ifade etti.

"Konservatuar  bizim için çok önemlidir"

Alınan son kararla konservatuarın kapanmayacağı, aksine  kadro ve imkan olarak eskisinden daha  fazla güçlenerek çalışmalarına devam edeceğini açıklayan Prof. Dr. Peyami Battal; "Bundan sonra Vanlılar, müzikseverler, sanatseverlerle iç, içe birlikte konservatuarımızı geliştirmeyi, büyütmeyi hedefliyoruz. Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın Van'a yakışan bir şekilde teşkilatlanması konusunda çalışmalara en kısa süre içinde başlayacağız. Konservatuar üniversitemiz ve ilimiz için çok önemli ve gerekli bir birimdir. Bu konservatuarla bölgemizde müzik potansiyelimizi derleyip, toparlayıp ülkemize ve dünyaya kazandırmış olacağız. Bu anlamda Türkiye'de ses getiren seçkin  bir Konservatuar çalışmasını  akademik ve idari personelimizle  gerçekleştireceğimize inanıyorum" dedi.

"Vanlılardan gelen  talebi dikkate aldık"

Konservatuarın Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'ne dönüştürülmesi kararından kesin olarak vazgeçildiğini açıklayan Rektör Battal, "Bir süre önce Türk Müziği  Devlet Konservatuarı'nı,  Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'ne dönüştürme gibi çalışmamız oldu. Daha sonra yaptığımız araştırmalarda, şimdilik Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin kurulmasının erken olduğuna kanaat getirildi. Bu nedenle Vanlılardan, müzik çevrelerinden, basınımızdan gelen haklı talebi de dikkate alarak, YYÜ Türk Müziği  Devlet Konservatuarı olarak yolumuza devam edeceğiz. Konservatuarımızın bölgedeki güçlü potansiyel ile müzik alanına farklı bir bakış açısı getirmesi konusunda tüm imkânlarımızı kullanacağız. Konservatuarımız tekrardan Van'a Vanlılara ve üniversitemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

"Sevinç ve takdirle karşılandı"

Gazetemizin Vanlıların sesine  kulak vererek  gündeme taşıyarak takip ettiği YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın kapatılma kararının  iptal edilmesi kararının bizzat Rektör Prof. Dr. Peyami Battal tarafından açıklanması,   Vanlılar ve müzik çevreleri arasında sevinç ve takdirle karşılandı. 

VAN'DA SANATIN GELİŞTİRİLMESİNE KATKI SAĞLAMAK ÜZERE KURULDU

Türk Müziği ve Devlet Konservatuarı Van'ın sanatsal ve kültürel zenginliğine yeni bir zenginlik katmak, Van ve çevresindeki müzik alanında yetenekli gençlere fırsat tanımak, Van'da sanatın geliştirilmesine katkı sağlamak, ulusal/uluslararası düzeyde temsil yetkinliğini kazanmış Vanlı üniversite mezunu sanatçıların yetiştirilmesine kurumsal destek sağlamak, müzik altyapısı için potansiyel oluşturmak,  tarih, kültür ve turizm  şehri Van'ın  kentleşme çabalarına destek olmak, müzik alanında farklı bir bakış açısı oluşturmak üzere  kuruldu.

Rektör Prof. Dr.  Battal'ın kuruluşuna önemli destek verdiği ve yakından takip ettiği Türk Müziği  Devlet Konservatuarı'nın büyüyüp gelişerek Van'ın sanatsal hayatına katı sağlaması beklenirken 24 Aralık 2015 tarihinde senato kararıyla kapatılması Vanlılar arasında hayal kırıklığı, endişe ve üzüntüye neden olmuştu. Kararın yanlış olduğunu dile getiren Vanlılar ve müzik çevreleri kapatma kararının değerlendirilmesini  dile getirmişlerdi.

Bakmadan Geçme