YYÜde El Sanatları Sergisi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Meslek Yüksek Okulu, öğrencilerin ellerinden çıkan el sanatları çalışmalarını açtığı sergiyle beğeniye sundu.
Van MYO'daki sergi açılışına katılan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, el sanatları bölümü öğrencilerinin ortaya çıkardığı eserlerin, el sanatları konusunda üniversitenin geldiği noktayı yansıttığını ifade etti. Türkiye genelinde el sanatları çalışmalarında önemli bir yere sahip olduklarını anlatan Battal, "Van Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Bölümü'müzün emekleriyle ortaya çıkardıkları sanat eserlerini gezeceğiz ve orada göreceği ki ülkemizde el sanatları konusunda iyi bir noktadayız. Ama Van MYO olarak son dönemde özellikle aktif bir atılım gördük. Bunu her alanda gördük. Zira hakikaten bizim insanımız ruhundaki, kalbindeki duygularını dokumuş olduğu kilimine, örmüş olduğu kazağına, yapmış olduğu kanaviçesine yansıtmaktadır. Bu zaten çok anlamlı kılıyor el sanatlarını. Ben bu serginin açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bunlar çok güzel aktiviteler" dedi.
Van'da dün teröristlerin şehit ettiği polis memuru Yusuf Diri'nin ailesi, yakınları ve Türkiye'ye başsağlığı dileklerini ileten Battal, şöyle konuştu:
"Dün Van'da şehit edilen polisimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize baş sağlığı diliyorum. Temennimiz İnşallah bunlar son olur, ülkemiz birlik ve beraberlik içerisinde huzura kavuşur. Çağdaş düzeye Kürt'ü, Türk'ü, Laz'ı, Çerkez'i, Abaza'sı ile el ele, omuz omuza vererek daha mutlu, daha huzurlu geleceğe adım atar, yürürüz. Temennimiz bu. Bu sergimizi, dün şehit düşen polisimize addetmiş olalım."
Ülkenin son dönemde üzücü olaylar yaşadığını hatırlatan Van MYO Müdürü Doç. Dr. Hasan Çiçek ise, "Biliyorsunuz çok üzücü günlerden geçiyoruz. Hatta dün Van'da bir polisimiz şehit oldu. Hepsine rahmet diliyorum. Ülkemizin başı sağolsun. Bugün sergimizi buruk bir şekilde açıyoruz. Geleneksel el sanatları söz konusu olduğunda ortaya çıkan eserler hem bilimi, hem de sanatı temsil ediyor. Bizim geleneğimizde de türkülere konu olduğu gibi denir ki, 'kilim demek, ilim demektir'. Bu geleneksel el sanatlarının ilim tarafını ifade ediyor. Ama aynı zamanda geleneksel el sanatları ürünleri insanın ruhsal durumunu, duygularını, hayatını biraz daha güzelleştirme ve anlamlandırmak için eserle ortaya çıkışını ifade ediyor. Dolayısıyla bugün ki sergimizdeki eserler, sanatın ve bilimin buluştuğu eserlerdir" dedi.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen Rektör Battal, davetlilerle birlikte sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi aldı. Sergi, verilen kokteyl ile son buldu. Açılışa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, Genel Sekreter Doç. Dr. Yusuf Uzun, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.