Zeydan ve Şedal dip çamuru temizliği çalışmalarını inceledi
Van Gölü'nü kirlilikten arındırmak için başlatılan çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ve yardımcısı Neslihan Şedal Van Gölü'nün temiz kalması için tüm yurttaşlara çağrıda bulundu.
Van Büyükşehir Belediyesi ekolojik belediyecilik anlayışıyla Van Gölü'nün korunmasına yönelik başlattığı çalışmalar aralıksız devam ediyor. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün kirlilikten arındırmak için devam eden dip çamuru ve balçık çalışması, 2'nci ve 3'üncü etaplarda da yoğun bir şekilde sürdürülüyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda sürdürülen temizlik çalışmasında 1 milyon 715 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. Tuşba ilçesi İskele Mahallesi sahil kısmında başlatılan 1'inci etaptaki çalışmalar tamamlanırken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 2'nci etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3'üncü etapta ise çalışmalar devam ediyor. 100 iş makinesi ve 100 den fazla personel ile yapılan çalışmalarla gölün 14 kilometrelik sahil bandında 5 milyon metreküp dip çamuru çıkartılacak.
Balçık ve dip çamuru temizliğinin yapıldığı yerlerde Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ve yardımcısı Neslihan Şedal alanda incelemelerde bulundu. Çalışmaları yerinde inceleyen Zeydan ve Şedal Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre Komisyonu üyeleri, Genel Sekreter Yardımcıları ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı eşlik etti. Zeydan ve Şedal, çalışma yürüten personellere bir araya gelerek özverili çalışmaları için kendilerine teşekkür etti.
‘Gölün korunması için hassa olmalıyız’
Van Gölü havzasının korunması, temiz kalması ve geleceğe taşınması için Büyükşehir Belediyesi olarak tüm imkanları seferber edeceklerini anlatan Zeydan ve Şedal,, "Burada yaşayan herkesin dikkatli davranması gerekiyor. Gölün korunması için hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Van Büyükşehir Belediyesi olarak kendi sorumluluğumuzdaki alanları ne kadar temizlersek temizleyelim, eğer sahil kenarındaki diğer ilçelerimiz gölü kirletmeyi sürdürürse bu durum gölün tamamını etkileyecek. Hem göldeki canlıları, hem de ekosistemi düşünmeliyiz. Belediye olarak temizliği için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Van Gölü’nü temiz tutmamız lazım” dedi.
‘Kıyımızı temiz hale getireceğiz’
Van Gölü'nün korunması amacıyla havzadaki ilçe belediyelerinin tümünün yer alacağı 'Van Gölü Belediyeler Birliği'ni kurmak için çalışma yürüttüklerini söyleyen Zeydan ve Şedal,, "Van Gölü havzası koruma eylem planı çerçevesinde, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığımızca çalışma yürütülüyor. Bu çalışmalar kapsamında şuna kadar Gölden 1 milyon 710 bin balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı. Van Gölü'nde büyük bir kirlilik meydana geliyor ve bu kirliliğin ortaya çıkardığı bir koku var maalesef. Ayrıca bir balçık da söz konusu. Bu hem çevre sağlığına, hem insan sağlığına olumsuz derecede etki eden bir durum. Bu açıdan daha önce başlatılan ve çalışmaları hala süren 3 etap şeklinde devam eden dip çamuru temizliği sürecini planlandığı şekilde sürdürüyoruz. Burada da çıkarmayı planladığımız dip çamuru miktarı yaklaşık 2 milyon 700 bin metreküp. Yani toplamda bu 14 kilometrelik kıyı şeridinin projesi tamamlandığında yaklaşık 5 milyon metreküp dip çamuru temizliğini gerçekleştireceğiz ve kıyımızı temiz bir hale getireceğiz" diye konuştu.
# Van Gölü 430 km kıyı uzunluğuna sahip ve kıyısında Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş, Tuşba, İpekyolu, Edremit, Gevaş ilçeleri var. Sekiz ilçenin her birinde 10 kilometrelik sahil kordonu, rekreasyon alanları, peyzaj ve çevre düzenlemeleri yapılmalı. # Kıyıdaki sekiz ilçede dip çamuru temizlikleri, dere ve kanal temizlikleri eş zamanlı olarak yapılıp bir yıl içinde bitirilmeli. # Kıyıdaki sekiz ilçede kurumların tesisleri kapatılıp halka açılmalı, kıyılarda özel şah>Alara ve özel firmalara ait her tür yapı, tesis, işletme vs kaldırılmalı. Bütün sahil ve kıyılar tüm vatandaşlar için düzenlenmeli.# Kıyıdaki sekiz ilçede katı atık bertaraf tesisleri ve yine sekiz ilçede atık su arıtma tesisleri olmalı. # Kıyıdaki ilçelerin tamamında Belediyeler, İl Özel İdareleri, DSİ, Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, DAKA ve DAP İDARESİ seferberlik, iş birliği ve eşgüdüm halinde yukarıdaki çalışmaları bitirmeli.Ülkenin en büyük gölü olan Van Gölü, Van ve Bitlis illerine, sekiz ilçeye birkaç tane Aquapark kadar maddi kazanç, sosyal değer ve turizm değeri katmıyor. Bu göl Kayseri, Konya, Antep, Eskişehir, Antep, Erzurum, Malatya,Sivas gibi illerde olsaydı inanın çevresi muazzam güzel olurdu ve o ile iki üç milyon yerli ve yabancı ziyaretçi kazandırırdı. On yıllardır Van Gölü hak ettiği değeri görmedi.