ZİLHİCCE AYINDAYIZ

Nimetullah Arvas yazdı...

Zilhicce ayındayız. Zilhicce ayı hem mali hem bedeni ibadetlerimiz açısından çok önemlidir. İslam’ın beş temel esaslarından biri olan Hac ibadeti bu aydadır. Zilhicce ayı peygamber efendimiz aleyhissalatu vesselam birçok Hadis-i Şerif’te övmüştür. Kur’an-ı Kerim’de Allah’u Teala on güne kasen ediyor. Bu kasen ettiği on gün Zilhicce’nin ilk on günüdür.

Bazı müfessirler böyle tefsir etmişlerdir. Bu ayda Hac ibadeti vardır. Hem mali ibadettir hem bedeni ibadettir. Bu ayda Kurban ibadeti vardır. Kurban ibadeti mali bir ibadettir. Bu ayda günahların bağışlandığı, Allah’u Teala’nın rahmet deryasının coşup taştığı ve bu ayda tutulacak oruçların manevi olarak çok kıymetli ibadetler olduğunu efendimiz bildirmiştir. Bu ayda şöyle dua etmek gerekiyor.

Allah’ım Hac’a gidenlere mağfiret ve merhamet et. Hac’a gidenlere dua edenlere de mağfiret et diye buyurmuştur. Bu münasebetle Zilhicce ayının ilk on günlerini gafletle geçirmememiz lazım. Bu on gün başlamıştır. Dolayısıyla günlük gaflet, günlük telaş bizi bu ayın sevabından mahrum etmemeli. Bu ayın şuurundan bizi uzaklaştırmamalı. Bu münasebetle bugünkü yazımızda değerli bir kardeşim olan Emin Arıcı beyefendinin naklettiği bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

“Zilhicce ayı, hac ibâdetini yaptığımız ve kurban kestiğimiz aydır. [Ve diğer mübârek aylar gibi bunun da fazîleti çok büyüktür.

 (Buhârî) deki hadîs-i şerîfte (Hiçbir ibâdetin kıymeti, Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibâdetlerin kıymeti gibi olamaz) buyuruldu.

Zilhicce ayının sekiz ve dokuzuncu günlerinin, diğer günlerden ayrı bir değeri, kıymeti vardır. Zilhicce ayının sekizinci günü Terviye günü, dokuzuncu günü Arefe günü ve onuncu günü Kurban bayramının ilk günüdür.

Terviye günü, hacılar Mekke'den Mina'ya çıkar. Terviye denmesinin sebebi, hacıların o gün Zemzem suyundan çok içip kanmalarından dolayıdır.  Terviye ayrıca düşünme, tefekkür mânâsında da kullanılmaktadır.  

İbrâhîm aleyhisselâm, Zilhicce ayının sekizinci gecesi, rüyâsında oğlu İsmâîl aleyhisselâmı kurban ederken gördü. Sabah olunca; bu rüyâ şeytânî midir, Rahmânî midir? diye terviye ve tefekküre dalıp,  o günü düşünceyle, tefekkürle geçirdi. Arefe gecesi olduğunda kendisine rüyâda; "Emrolunduğun şeyi yerine getir!" buyurulunca, Allahü teâlâ tarafından olduğunu bildi. Bildiği için o güne, bilmek anlamına gelen Arefe, dendi. Arefe, Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Başka günlere Arefe denmez.      

Hac vakti, Arefe ve bayram günleri olmak üzere, beş gündür.

Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:

 (Zilhicce'nin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihyâ etmek de Kadir Gecesi'ni ihyâ etmek gibidir.) [İbni Mâce]

 (Zilhicce'nin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevâb verilir.) [Beyhekî]

 (Zilhicce'nin ilk dokuz günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevâbı verilir.) [Ebûl Berekât]

 (Bu on günün hayrından mahrûm olana yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu (Arefe) günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez.) [T. Gâfilîn]

 (Zilhicce'nin ilk on günü, fazîletde bin güne, Arefe günü ise on bin güne eşittir.) [Beyhekî]

 (Allah indinde Zilhicce'nin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bu günlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!) [Taberânî]

Tesbîh: Sübhânallah,

Tahmîd: Elhamdülillah,

Tehlîl: Lâ ilâhe illallah,

Tekbîr: Allahü ekber, demektir.

Hazret-i Ebüd-derdâ "radıyallahü anh" buyurdu ki: Zilhicce'nin ilk dokuz günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli, çok duâ ve istiğfâr etmelidir. Çünkü Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem, (Bu on günün hayır ve bereketinden mahrûm kalana yazıklar olsun) buyurdu.”

Bu ayda tövbe etmeliyiz. İstiğfar etmeliyiz. Peygamber efendimiz günahlarından tövbe eden günah işlememiş gibidir diye buyurmuştur. Allah’u Teala Kur’an-ı Kerim’de Hz. Adem’in tövbesinden bahisle bizde babamız Hz. Adem’in duasıyla Ey Rabbimiz biz kendimize zulmettik. Eğer bizi mağfiret etmez, bağışlamaz, bize merhamet etmezsen şüphesiz biz hüsrana uğrayanlardan oluruz.

Bizlerde Adem babamızın yaptığı bu güzel dua ile rabbimize dua edelim. Çünkü şirk hariç Allah’u Teala bütün tövbeleri kabul edendir.

Şimdiden Kurban Bayramınız mübarek olsun. Zilhicce’nin ilk on günü bizlere hayır, bereket, iyilik, güzellik, barış, esenlik getirsin.

Bakmadan Geçme