Bir çocukluk çağı hastalığı ''yatak ıslatma''

Yatak ıslatmanın tıbbi tanımı, beş yaşın üzerindeki bir çocuğun herhangi bir fiziksel neden olmaksızın düzenli olarak gece yatağını ıslatmasıdır.

Yatak ıslatma (Gece enürezisi) nedir?

Yatak ıslatmanın tıbbi tanımı, beş yaşın üzerindeki bir çocuğun herhangi bir fiziksel neden olmaksızın düzenli olarak gece yatağını ıslatmasıdır. Yatak ıslatma için tıbbi terim gece enürezisidir. Birincil (primer) ve ikincil (sekonder) olmak üzere iki tür gece enürezisi vardır. Birincil gece enürezisinde, çocuk asla tam mesane (idrar torbası) kontrolü kazanamamış ve devamlı yatağını ıslatmış olması gerekirken, ikincil gece enürezisinde ise çocuk daha önce en az altı ay boyunca kontrol sahibi olmuş olması ve daha sonra kaybedilmiş mesane kontrolüne sahip olması gerekmektedir.

 

Gece enürezisi çocukluk çağında oldukça sık rastlanan bir problemdir ve 5 yaşında çocukların 20'sini, 7 yaşında 10'unu ve 9 yaşında 6'sını etkiler. Bu sorun bazı yetişkinleri bile etkileyebilir. Bununla birlikte birçok genç ve genç yetişkin sorunun doğası nedeniyle yardım almak konusunda isteksizdir ve genellikle bunun oldukça yaygın olduğunun farkında değildir. 15 yaş ve üstü insanların yaklaşık 1'i (yetişkinler dahil) gece tamamen kuru değildir.

 

Yatak ıslatmasına ne sebep olur?

Bazı çocuklarda tam mesane kontrolü sağlamanın neden diğerlerinden daha uzun sürdüğü bilinmemektedir. Genellikle bir çocuk yaklaşık üç ila dört yaşında kontrol kazanırken kızlar genellikle erkeklerden daha erken kontrol sahibi olurlar. Bazen bir çocuğun hayatındaki stres mesane kontrolünü öğrenmeyi geciktirebilir veya geceleri bir süre kuru kalan bir çocukta yatak ıslatmayı tetikleyebilir. Bir çocuğun stresine aileye yeni bir bebeğin gelmesi veya yeni bir okula başlanması gibi olaylar neden olabilir. Doktorunuz çocuğunuzun mesanesinin normal şekilde çalıştığını kontrol etmek için bazı testler yapabilir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme