• Haberler
  • Yazarlar
  • 'Dersim' çıkışı ile ne amaçlanıyor, kime hizmet ediliyor?

'Dersim' çıkışı ile ne amaçlanıyor, kime hizmet ediliyor?

Belediye Meclisi, Belediye'nin adında geçen 'Tunceli' yerine 'Dersim' adını kullanmaya karar verdi.

Belediye Meclisi, Belediye'nin adında geçen "Tunceli" yerine "Dersim" adını kullanmaya karar verdi.

 

Mevcut yasalara göre Belediye Meclisi'nin, böyle bir yetkisinin olmadığı gerçeğini bir yana bırakıyoruz. Son 12 yıldır ısrarla gündemde tutulan "Dersim" tartışmalarıyla esas olarak neyin amaçlandığı üzerinde durmak daha anlamlı olacaktır.

 

Önce "Dersim" tartışmalarını esas olarak kim ve niçin gündemde tutmak istiyor, onu görelim:

 

Amerika ve AB

2008 ve 2009 yıllarında Avrupa parlamentosunda o zamanki adıyla DTP milletvekillerinin katılımıyla "1938 Dersim Soykırımının" konuşulduğu toplantılar gerçekleştirildi. O günden bu yana her yıl, Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde, üniversitelerinde yapılan çeşitli toplantılarda konu "Dersim"dir, 1938'de yapıldığı iddia edilen "soykırım"dır.

 

ABD'nin de bu konuda Avrupa'dan geri kalmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. 1990 yılında Almanya'nın Frankfurt şehrinde gerçekleştirilen "Dersim" konulu bir toplantıya iki Amerikalı uzmanın katıldığını, o toplantıda bulunan bir Tuncelili arkadaştan dinlemiştim. "Zazacayı Tunceli şivesiyle, bir Tunceliliden daha iyi konuşuyorlardı" demişti.

 

ABD ve Avrupa'nın "Dersim" sevdası, "Neo liberal saldırı döneminde" emperyalist merkezlerin etnik ve dinsel sorunları kaşıma politikasının sonucudur.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme