Kayıp ve yas süreci

İnsanoğlunun yaşamında kayıp daha çok ölümü ifade etse de ayrılık, hastalık, boşanma gibi durumlar da kayıp olarak kabul edilir.

İnsanoğlunun yaşamında kayıp daha çok ölümü ifade etse de ayrılık, hastalık, boşanma gibi durumlar da kayıp olarak kabul edilir. Ölüm ise geri döndürülemez olduğundan kişinin yaşadığı en acı kayıp şeklidir.

 

Yas ise herhangi bir kayba karşılık kişinin verdiği duygusal tepkidir. Aynı zamanda doğal, çok boyutlu ve yaşanması gereken bir süreçtir. Yas süreci kişiye özgüdür.

 

Bu süreçte gösterilen tepkiler ve sürecin uzunluğu-yoğunluğu kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Yas süreci çeşitli aşamalardan oluşur ve kişinin kaybı kabullenip hayatını yeniden düzenlemesiyle son bulur. Bu aşamalar;

 

1) Şok ve İnkâr: Kaybın hemen ardından yaşanan hissizlik dönemidir. Bu aşamada olay veya durum yok sayılır. '' Bu yaşadığım gerçek değil!'' ile ifade edilebilir.

 

2) Öfke/Kızgınlık: Bu aşamada kişi; öfke, kırgınlık gibi duyguları yoğun biçimde yaşar ve "Neden ben?" gibi sorularla kişi kendine, dünyaya, diğer insanlara karşı öfke duyabilir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme