Kızların erken yaşta evlendirilmesine dair birkaç kelam

Son günlerde yine gündeme gelen kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi konusunda işin ucu İslam Peygamberine hakarete gelince yazma ihtiyacı htim.

Son günlerde yine gündeme gelen kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi konusunda işin ucu İslam Peygamberine hakarete gelince yazma ihtiyacı htim.

 

Evvela belirtelim ki; tarihi olay ve kişiler üzerine yapılacak değerlendirmelerde savunmacı, önyargılı olmadan muhakeme yapmak ilk ilkedir. Yine tarihi olay ve kişileri kendi tarihi şartlarında değerlendirmek tarihin vaz geçilmez kuralıdır. Eğer bu iki önemli bilimsel ilke gözardı edilirse elde edilecek sonuç hissi, öznel olmaktan öteye geçemez.

 

Bu girizgahtan sonra Hz. Muhammed'in 9 yaşlarında olan Aişe ile evliliğini konuşabiliriz. Malum Peygamber ellili yaşlarda bu evliliği yapmıştır. Açık yüreklilikle söylemek isterim ki; bu tür bir evlilik bugünkü toplumsal ahlaki teamüllerimizce sapıklık addedilmektedir. Lakin Miladi 7. Yüzyıl Arap örf ve adetlerince böyle bir evliliğin ahlaki hiçbir mahsuru yoktur. Dönem tarihi incelendiğinde sadece kız çocuklarının değil, erkeklerinde çok erken yaşlarda evlendiğini okumaktayız. Hatta sahabeden Abdullah b. Amr'ın babasıyla on bir yaş gibi bir yaş farkının olması, dönem evlilik kültürünün ne kadar erken yaşlarda başladığını bize göstermektedir.

 

Biz biliyoruz ki peygamberde bir insandır ve döneminin kültürünün tesirindedir. Ve kendi çağının ahlaki bakış açısına göre ters olmayan bir şeyi yaşamasını bugün ahlaksızlık olarak görmek ya da yerel ahlaka ters olmayan bu duruma evrensellik damgası vurmak tarih biliminin ilkelerini anlamamak demektir. Batılı ünlü tarihçiler olan Lesley Hazleton ve Montgomery Watt gibi Yazarların eserlerine baktığımızda bile Hz. Muhammed'in Aişeyle erken yaştaki evliliğini, yine çok eşli oluşunu hiç yadırgamadan dönemin ahlaki teamülleri olarak anlatmakta ve geçmektedirler. Eğer bu konu büyük bir problem olsaydı ilk kıyameti onlar koparırlardı diye düşünüyorum.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme