Soykırım yalanı ve gerçekler (2)

İlkyazımızda 19.yüzyılın başından itibaren 27 Mayıs 1915'e kadar olan süreci anlatmaya çalıştık. Bu yazıda 'Tehcir' kavramının anlamı, tarihsel süreç içinde Ermenilerin maruz kaldığı Tehcirler, 1915 Ermeni Tehciri ve bu Tehcir üzerine karşılaştırmalı sayısal veriler üzerinde durmaya çalışacağız.

İlkyazımızda 19.yüzyılın başından itibaren 27 Mayıs 1915'e kadar olan süreci anlatmaya çalıştık. Bu yazıda "Tehcir" kavramının anlamı, tarihsel süreç içinde Ermenilerin maruz kaldığı

 

Tehcirler, 1915 Ermeni Tehciri ve bu Tehcir üzerine karşılaştırmalı sayısal veriler üzerinde durmaya çalışacağız.

 

Tehcir: Göç ettirme, göç etmesine sebep olmak

 

Tehcir etmek: Bir yerden göç ettirmek, sürmek

 

 

Tehcir sözcüğü Arapça olup, Hicret kökünden gelmektedir. Denetimli yer değiştirme anlamına gelmektedir.

 

Ermenilere tarihin çeşitli dönemlerinde çeşitli devletler tarafından tehcir uygulanmıştır. Mesela 379 tarihinde Sasaniler tarafından,1025 tarihinde Bizanslılar tarafından,1250 tarihinde Memlüklüler tarafından,1777 tarihinde Kırım'ı işgal eden Ruslar tarafından Tehcir uygulaması gerçekleşmiştir. Görüldüğü üzere Ermeniler üzerinde ilk ve tek Tehciri Osmanlı Devleti uygulamamıştır. İlkyazımızda da değindiğimiz üzere 24 Nisan 1915'te yapılan uygulamaların amacı 1.Dünya Savaşı esnasında büyük sorun haline gelen komitecilerin faaliyetlerini sonlandırmaktı. Maalesef 24 Nisan kararları olayları bitireceği yerde daha da alevlendirmiştir. İşte bu koşullarda Tehcir zorunluluktan ortaya çıkmıştır.

 

Peki, Osmanlı Devleti sınırları içinde yaşayan herkes Tehcir uygulamasına maruz bırakılmış mıdır?

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme