Trump (ABD) Nereye Koşuyor?

Yıl 1996 Mayıs ayı ortaları. Öğleden sonraki bir saatte Beyaz Sarayın devlet başkanına ayrılan gösterişli ofisin (Oval Ofis) kapısı beklenmedik bir anda çalınır.

Yıl 1996; Mayıs ayı ortaları. Öğleden sonraki bir saatte Beyaz Sarayın devlet başkanına ayrılan gösterişli ofisin (Oval Ofis) kapısı beklenmedik bir anda çalınır. O sırada Amerika Birleşik Devletlerinin çapkın başkanı nasıl olmuşsa yalnız kalmış, daha geçenlerde kendisini ziyaret eden Manika Lewinski'yi ve onunla geçirdiği tatlı dakikaları düşünmekle meşguldür. Çapkın Bill kapının çalınmasıyla kendine gelir ve her zamanki yapmacık resmi tavrını takınır.

 

İçeriye, üzerinde beyaz gömlek ve altına giydiği yırtmaçlı siyah eteği olduğu halde giren sarışın sekreter, CIA'nin gönderdiği çok gizli damgalı bir mektubu saygıyla masanın üzerine bıraktıktan sonra çıkar. Alımlı sekreteri arkadan bir süre izleyen Clinton, orta büyüklükteki zarfa önce bir göz atar, ardından açıp içindekileri okumaya başlar. Bu, Türkiye'yle ilgili bir rapordur. Clinton, CIA'nın Türkiye Masasının şefinden konuyla ilgili bir çalışma yapmasını bizzat kendisi istemiştir. ABD başkanı raporu okuyup bitirdikten sonra perdeleri hafif bahar rüzgârında sallanan ince uzun pencerelerin birinden dışarıya bakar. Dalgındır. Washington'un sisler içinde kalmış gökdelenlerini izlerken birden Türkiye haritası gözlerinin önünde belirir ve içinden şunları geçirir: "Demek Türk Ordusu hizadan çıktı!"

 

Evet, Türk Ordusu hizadan çıkmıştı. Aslında bunun ilk belirtisi daha birinci Körfez Savaşında (1991) kendini göstermişti. Dönemin başbakanı (Turgut Özal) Amerikan'ın Ortadoğu konsepti çerçevesinde Türkiye'yi Irak savaşına sokmak istemiş ancak Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay istifa ederek ordunun bu savaşı istemediğini hem hükümete hem uluslararası çevrelere htirmişti. Bu durum ABD'ye dönük bir mesajdı aslında ve Türk Ordusunun eksen değiştirdiğinin ilk işaretini veriyordu. Washington durum karşısında kaygılıydı. Ancak bunun değişebileceğini ummak istiyordu. Ne var ki geçen zaman, değişim sürecinin daha da derinleştiğini ve NATO'nun sağlam kanatlarından birinin çökmekte olduğunu ortaya koyuyordu.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme