Van Üçlemesi Gülü Astım Duvara

Değerli okurlar Engin Kansav Ortaköylüoğlu Hanım, ilk, orta ve lise tahsilini Van'da tamamladıktan sonra İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun olur. İlk görevine Van Kız İlk öğretmen okulunda başlar. Öğretmenlik hayatına Bursa ve Ankara'da devam eder. Emekli olduktan sonra Kapadokya'da bir pansiyon işletir. Bu hafta sizlere Engin Kansav Ortaköylü Hanım tarafından yazılmış olan 'Van Üçlemesi' isimli kitabı tanıtmaya çalışacağım.

Değerli okurlar; Engin Kansav Ortaköylüoğlu Hanım, ilk, orta ve lise tahsilini Van'da tamamladıktan sonra İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun olur. İlk görevine Van Kız İlk öğretmen okulunda başlar. Öğretmenlik hayatına Bursa ve Ankara'da devam eder. Emekli olduktan sonra Kapadokya'da bir pansiyon işletir. Bu hafta sizlere Engin Kansav Ortaköylü Hanım tarafından yazılmış olan "Van Üçlemesi" isimli kitabı tanıtmaya çalışacağım.

 

Yazarımız doğup büyüdüğü Van'dan hiçbir vakit gönül bağını koparmaz. Büyük bir emek gerektiren böylesine önemli bir eseri bizlere kazandırır. Toprağına vefa bağının gereğini fazlasıyla yerine getirmiş olur. Kendisine bu yazı vesilesi ile teşekkür eder, sağlıklı ve huzurlu uzun ömürler dilerim.

 

Yazarımız Van ile ilgili duygularını "Sözün Başı" başlığı altında dile getirirken şöyle der:"Benim çocukluğum Anayurdum Van'dır. Bu kentten isteyerek ayrılışım, ilk gençliğime rastlar. Öyle de olsa Van'a olan özlemim benliğime işleyip için için yanarken, beni sarıp sarmalayıp ayakta tuttu. Yıllarca bu özlemimin yalnız Van olduğunu sandım. Oysa özlemim, Van'la birlikte elimizden kayıp giden değerlereymiş. Bunun bilincine vardığımda içim sızladı." der. Van'ın sadece şeklen değişmediğini söyler, geçmişte yaşanan birçok kültürel değerin de yok olduğundan yana üzüldüğünü belirtir. Her Vanlı gibi çocukluğunda ve ilk gençlik döneminde yaşadığı eski Van'a özlemini dile getirir.

 

Kitabında Van'ı; "Düşte Van","Anılarda Van" ve "Bilgilerde Van" olmak üzere üç ana başlık altında anlatır. Bu anlatımını Van üçlemesi olarak tarif eder. 

 

"Düşte Van" bölümünde Van'ın düşünde bıraktığı insanlarını ve özelliklerini, yiyecek ve içeceklerini, sosyal ilişkilerini çok akıcı bir dille okuyucuya aktarır. Özellikle yaşı ellinin üzerinde olan her birimizin düşlerinde yer alanları, bir sinema perdesi misali gözlerimizin önünden geçmesini sağlar. Bazen o günler uzun olsaydı diyeceğimiz, bazen iyi ki de geçmiş diyeceğimiz, bazen hüzünleneceğimiz, bazen gülümseyeceğimiz çok duygusal bir gezinti yapmamızın yolunu açar.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme