Yerel seçimler ve belediyecilik

Yerel yönetimler demokrasinin beşiğidir. Demokrasinin de olmazsa olmazı demokratik hak ve özgürlüklerdir. Bu anlamda (sosyal)demokrasinin temel ilkeleri, özgürlük, eşitlik ve dayanışmadır. Bunlara insan hakları ve hukuk devletini de eklemek lazım.

Yerel yönetimler demokrasinin beşiğidir. Demokrasinin de olmazsa olmazı demokratik hak ve özgürlüklerdir. Bu anlamda (sosyal)demokrasinin temel ilkeleri, özgürlük, eşitlik ve dayanışmadır. Bunlara insan hakları ve hukuk devletini de eklemek lazım. Zamanla gelişmelere ve toplumsal ihtiyaçlara binaen, cinslerarası eşitlik, varsıllar karşısında yoksulları korumak, dezavantajlı guruplara pozitif ayrımcılık, doğaya ve doğada bulunan bütün canlılara saygı ilkeleri de gündeme geldi.

 

Bütün bunların yaşam bulması gerçek bir özgürlüğe bağlıdır. Çünkü özgürlük yaşamın ve gelişmenin anasıdır. Özgürlük hava gibidir, su gibidir. Varken farkında olmazsınız, ama yok olduğunda nefessiz kalırsınız. Bu nedenle özgürlükten ve sağlıktan tasarruf edilemez. Sağlıktan tasarruf ölümü, özgürlükten tasarruf ise esareti getirir.

 

Bir de vicdan var tabi. İnsanı hayvandan ayıran en önemli ayraçtır vicdan. Vicdan da adaleti ve eşitliği öngörür. Eşitlik aynı zamanda adil bölüşümü de kapsar. Siyaset üretimi artırmayı amaçlar ama önemli olan bunun adil bölüşümünü sağlamaktır. Kapitalistler büyümeyi çok sever fakat bölüşmeyi sevmezler. Bunu sağlayacak olan sosyal demokrasidir. Burada temel düstur, sınıfsal çıkarların dengeye gelmesi; emekçilerin çıkarını savunurken, öteki sınıfların yaşam hakkını yok sayılmamasıdır.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme